Belföld

Több tízezer ember kerülhet az utcára

Több tízezer lakáshiteles kerülhet az utcára hamarosan, ha nem tudnak megegyezni a bankkal – írja a Világgazdaság. Az MNB ajánlása szerint 66 ezer nem teljesítő jelzáloghitelest kerestek meg tavaly október végéig a bankok, viszont 22 százalékuk nem volt együttműködő. Ők vagy nem reagáltak a megkeresésre, vagy elutasították azt.

Akadályozó tényező lehet az adósok együttműködésének hiánya, illetve előfordulhatnak banki eszközökkel nehezen kezelhető szituációk. Ha valaki keresőképtelenné válik, megromlik az egészsége, vagy külföldre költözik, a hitelintézet cselekvésképtelenné válik.

Van olyan bank, ahol csak minden tizedik ügyfél küldte vissza a vagyoni és jövedelmi helyzetéről szóló adatbekérő lapot, pedig ez alapján kínálhatna megoldást a bank.

A bankoknak kétféle megoldást kell kínálniuk: legtöbbször a meglévő hitel átstrukturálását javasolják, a második helyen az  egyéb megoldások állnak, a Nemzeti Eszközkezelőt pedig csak harmadikként javasolják. Negyedik helyen áll az önkéntes fedezetértékesítés, ötödik helyen a magáncsőd.

Akik pedig nem tudnak sem fizetni, sem megegyezni, nem sok jóra számíthatnak. A bankok előbb-utóbb követeléskezelőre bízzák a behajtást, vagy a bírósághoz fordulnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik