Kvótareferendum - Orbán Viktor és Kósa Lajos sajtótájékoztatója
Belföld

Veszélyes lehet a Fideszre, ha Orbánról szól a 2018-as választás

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2017. 01. 05. 07:00

Azzal viszont szavazatokat is nyerhet a kormánypárt, ha a baloldal és a Jobbik összefogását sulykolja. Kiszelly Zoltán és Szakács András politológusokat kérdeztük arról, várható-e összeborulás az ellenzéki oldalon.
Korábban a témában:

Az elvek teljes hiánya, a türelmetlen hataloméhség és az Orbán-fóbia a háttérben már ma is zajló együttműködés továbbfejlesztésével megteremtheti a technikai koalíciót a baloldal és a Jobbik között

mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Nézőpont csoport most megjelent kiadványában. A házelnök szerint ez akár a Fidesz-KDNP bukását is eredményezheti a 2018-as választáson.

Nemrég Medgyessy Péter volt miniszterelnök is arról beszélt, hogy Orbán Viktor csak akkor győzhető le, ha az MSZP, a DK és a Jobbik összefog. Bár azt mindhárom párt tagadja, hogy együttműködésre készülnének, úgy tűnik, a kormánypárti sajtó igyekszik napirenden tartani a kérdést.

Megosztott az ellenzék, de van átjárás

Forrás: tv2.hu

Kiszelly Zoltán

Politológus, a Kodolányi János Főiskola és a Századvég Politikai Iskola oktatója. Cége, a Gótikus Ház Kft. az elmúlt években több alkalommal kapott kormányzati megbízásokat.

Kiszelly Zoltán politológus a 24.hu-nak azt mondta: az időközi választások eredményéből kiindulva van alapja annak, amit Kövér László mondott. Rámutatott: a centrális erőtér akkor tartható fenn, ha az ellenzék megosztott, egyik oldalán egy baloldali liberális tömb, a másik oldalon a radikális Jobbik áll.

Az időközi választások azonban azt mutatták, hogy az ellenzéki szavazók közt van átjárás: Salgótarjánban, Tapolcán, Veszprémben is arra a jelöltre szavaztak, akit esélyesnek tartottak, hogy legyőzze a Fideszt. Ennek nem volt formális megnyilvánulása, a Jobbik vagy az MSZP nem lépett vissza egymás javára – Kiszelly szerint ez nem is működne, a választók nem fogadnák el.

Rámutatott ugyanakkor arra, hogy a január 15-i szentendrei időközi választáson sem a Jobbik, sem az MSZP nem indít saját jelöltet, amivel a független jelölt esélyét növelik.

Kettő meg kettő nem lesz négy

Forrás: Linkedin

Szakács András

Politológus, 2013-2016 között a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője, jelenleg szabadúszó politikai tanácsadó. Az Átlátszó Oktatás blog szerzője, 2015 óta a tényfeltáró újságírással foglalkozó Átlátszó.hu munkáját is segíti.

Szakács András politológus ugyanakkor úgy véli: a házelnök feltételezése nem reális, az elmúlt 6-7 év bebizonyította, hogy az „Orbán-fóbia”, a technikai koalíció kötése, a matematikai képletek levezetése nem elég ahhoz, hogy megverjék a Fideszt.

Ha összeadjuk a Jobbik és a többi ellenzéki párt támogatottságát, az biztos, hogy nem a matematikai eredmény jön ki. Ugyanis sok jobbikos elpártolna, ha összefog a pártjuk Gyurcsány Ferenccel, és a DK-sokat is eltántoríthatja a Jobbikkal való együttműködés – mutatott rá Szakács. Szerinte csak az vezetne eredményre, ha a létrejövő koalíció olyan átfogó képet tud adni a világról, mint amire a Fidesz képes, függetlenül attól, hogy az ő világképüket szeretjük vagy sem.

Defenzívába szorulhatnak

Kiszelly Zoltán szerint a baloldal és a Jobbik összefogásának napirenden tartása annyiban kedvezhet a kormánypártoknak, hogy bizonytalanságot szül:

Molnár Gyula és Vona Gábor nem arról beszél, amiről akar, hanem defenzívába szorítják őket, folyamatosan az összefogást kell cáfolniuk.

Ő is úgy véli: elbizonytalaníthatja a Jobbik törzsszavazóit, és a tagságot, ha folyamatosan azzal támadják őket, hogy a vezetőik összeállnak a baloldallal.

Szakács András úgy gondolja:

a Fidesz szavazatokat is nyerhet azzal, ha a baloldal és a Jobbik összefogását sulykolja.

Ugyanis a Jobbik és a Fidesz szavazói között nagy az átjárás, a jobbikosok jelentős részének másodlagos preferenciája épp a Fidesz. Vagyis egy ilyen „lejárató kampánnyal” learathatják a Jobbik szavazóit.

Dögöljön meg a szomszéd tehene

Már évekkel ezelőtt felmerült egy olyan technikai koalíció forgatókönyve, amely arról szól, hogy az ellenzéki pártok legyőzik a Fidesz-KDNP-t kétharmaddal, megváltoztatják a sarkalatos törvényeket, és új választást írnak ki. Kiszelly szerint ez akkor működne, ha a következő választás Orbán Viktor személyéről, vagy a Nemzeti Együttműködés Rendszeréről szólna, és abban bízhatna az ellenzék, hogy a protest szavazatok elsöpörhetnék a kormányt.

Budapest, 2014. december 23.
Az Országgyűlés plenáris ülése 2014. december 23-án. A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen volt az Országgyűlés, így a Ház nem tudta elfogadni az ellenzék által az útdíj ügyében kezdeményezett rendkívüli ülés napirendjét.
MTI Fotó: Soós Lajos
Fotó: MTI / Soós Lajos

Épp ezért úgy véli:

a Fidesz mindent elkövet, hogy a választás ne Orbánról és a NER-ről, hanem másról szóljon, például a migránsokról, vagy a Brüsszellel szembeni szuverenitásunkról.

Ellenkező esetben védekező pozícióba kényszerülnének és azt kellene magyarázniuk, hogy az elmúlt nyolc év nem is volt olyan rossz. A „dögöljön meg a szomszéd tehene” mindig erősebb, mindig nagyobb mozgósító ereje van, mint annak, hogy az elmúlt nyolc évben voltak jó dolgok is – mutatott rá.

A nemzetközi trend itt is érvényesülhet

Szakács András a Jobbik és a baloldal közötti együttműködést inkább csak olyan szinten tartja elképzelhetőnek, hogy a pártok nem tesznek egymásnak keresztbe, például ahol egyértelmű, hogy kinek a jelöltje esélyes, ott a másik nem kampányol. Az időközi választások alkalmával láthattunk erre példát. Azt azonban elképzelhetetlen forgatókönyvnek tartja, hogy ezek az erők egymás mellé álljanak, még akkor is, ha új stratégiát követ a Jobbik, ami a baloldali szavazók elhódítását célozza.

Arra viszont már komoly esélyt lát, hogy a Jobbik elszipkázza a „klasszikus” MSZP-s szavazókat.

Rámutatott: nemzetközi folyamat, hogy az ipar leépülése miatt munka nélkül maradt társadalmi rétegek, és a klasszikus értelemben vett munkásosztály tagjai egyre inkább a radikális, szélsőséges jobboldali pártok felé fordulnak. Ezt mutatja Donald Trump, a francia Marine Le Pen, a holland Geert Wilders vagy a németországi AfD felemelkedése is, de Kelet-Európában is megfigyelhető ez a folyamat.

Ez valószínűleg azért történik, mert a baloldali radikalizmus, a munkásosztály szocialista képviselete kifulladt a 2000-es évekre. Ez nem jelenti azt, hogy a következő időszakban nem jöhet visszavándorlás, de most azt kell látni, hogy a radikális jobboldali pártok próbálják képviselni a társadalom ezen részét.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.