Belföld
pinter-sandor(430x286).jpg (Array)

Pintér Sándor elárulta, miként vihette a körözött, drogos apa 9 éves fiát külföldre

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 01. 04. 13:38

A belügyminiszter szerint a rendőrség nem hibázott.

Szelényi Zsuzsa egy parlamenti irományban kérte számon a belügyminisztert, a tavaly október 14-én eltűnt 9 éves kisfiú, Szabó Bence ügye miatt. Az ellenzéki politikus emlékeztetett rá, hogy a gyermek az apjával tűnt el, aki munkanélküli, alkohol- és drogproblémákkal küzd, erőszakos cselekményekért büntetőeljárás alatt áll.

Mindennek ellenére a mai napig ez az ember gyakorolja a gyermek szülői felügyeleti jogát, a biztonságos életet nyújtó édesanya, Halasi Eszter helyett. A gyermek az anyai láthatások biztosítása érdekében a Zuglói Családsegítő és Gyermekjóléti Központ védelme alatt áll, így a hivatalos források alapján is tudjuk, hogy a 9 éves kisfiú nem magától tűnt el, hanem az ő felügyeletét ellátó apjával együtt, méghozzá előzetes tájékoztatás után.

Az apa már több mint két éve nem engedte anyjához a gyermeket, már többször fenyegetett azzal, hogy külföldre viszi fiát, akit folyamatosan bántalmazott, elhanyagolt.

Bence édesanyja és annak jogi képviselői 2016. október 11-én sürgős gyermekvédelmi jelzést adtak a felelős Zuglói Családsegítő és Gyermekjóléti Központnak. A Gyermekjóléti Központ ennek ellenére nem javasolta a kisfiú elhelyezésének megváltoztatását, védelmének megszervezését.

A 9 éves gyermek és bántalmazó apja 2016. október 14-én eltűnt. A férfi telefonon jelentkezett az anyánál, jelezte, a gyermekkel külföldön van.

Szabó Zsolt, aki ellen felfegyverkezve elkövetett rablás kísérlete és egyben kiskorú veszélyeztetése miatt 2015 óta büntetőeljárás van folyamatban, a rendőrnyomozóval is beszélt telefonon. Az eljárás alatt lévő férfi egyébként az országot nem hagyhatja el és a rendőrségen folyamatosan jelentkeznie kell. A rendőrség teljesen érthetetlen okokból csak három hét után adta ki a körözést, de azt is csak Szabó Zsolt ellen, előbb kiskorú veszélyeztetése miatt, amit később átjavítottak rablásra. A gyermek kereséséről legközelebb nyolc hét után értesült az édesanya, a XIV. kerületi nyomozó hatóságtól.

Ezek alapján Szelényi Zsuzsa még december 16-án sürgős választ kért Pintér belügyminisztertől az alábbiakra:

• Hogy történhetett, hogy a rendőrség hetekig nem értette meg, hogy milyen súlyos ügyről van szó és nem tett semmit?

• Pontosan milyen nyomozati fázisban van ez a rendkívül aggasztó ügy, amelyben Szabó Bence, 9 éves kisfiú a büntetőeljárás alatt álló apjával együtt eltűnt?

• Hogyan keresik a kisfiút? Milyen módszerrel kutatnak a súlyosan veszélyeztetett gyermek után?

• Miután az eltűnt férfi időről időre jelentkezik, hogy a gyermek anyjától pénzt követeljen és őt a gyermek füle hallatára fenyegesse, miért nem használja ki a rendőrség ezt a lehetőséget a férfi és a gyermek felkutatására?

• Ha a gyermek Magyarországon tartózkodik, mikor fogja a rendőrség kimenekíteni a gyermeket egy súlyosan veszélyeztetett helyzetből?

• Ha a gyermek külföldön van, milyen módon tesz eleget a rendőrség annak a kötelezettségének, hogy az áldozatul esett 9 éves gyermeket hazamenekítse?

• Találkozhat-e a traumatizált kisfiú az édesanyjával biztonságban karácsonykor?

Pintér Sándor válaszában elismerte, hogy a nyomozó hatóság

a nyomozás kezdetekor észlelte a gyermek veszélyeztetettségének lehetőségét, és jelzéssel élt a Családsegítő és a gyámhivatal felé,

így a gyermeket védelembe vették.

A gyermek bántalmazására utaló adatok nem merültek fel. A nyomozó hatóság rendelkezett a gyanúsított körözésének elrendelése felől. A nyomozás jelenleg is folyamatban van, a büntetőeljárás a Budapesti XIV. és XVI. Kerületi ügyészség törvényességi felügyelete mellett zajlik.

Pintér Sándor szerint a rendőrök nem hibáztak. A nyomozó hatóság a gyanúsított és kiskorú gyermekének felkutatására minden szükséges, lehetséges intézkedést megtett és meg is tesz. Intézkedtek a nemzetközi elfogatóparancs kibocsátására és a külföldi társszervek megkeresésére is. A miniszteri válasz után megnéztük a rendőrség honlapját, ahol azt találtuk, hogy a zuglói rendőrkapitányság 2016. november 03-án elrendelte Szabó Zsolt körözését. Rablás miatt.szabo-zsolt-police-hu

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.