Belföld

Orbán három miniszterét izzasztja meg tavasszal

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 01. 04. 11:18

A következő félév nagy ügyeit vette számba a Policy Agenda.

A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek a tavaszi ülésszakra vonatkozó törvényalkotási tervét, amelyben 48 törvényjavaslat szerepel. A Policy Agenda – az általa kidolgozott Politikai Hatás Index (PHa-index) segítségével – a jogalkotási munkát vizsgálta, megnézte, mely minisztereknek lesz nehéz a következő hat hónap.

A PHa-index a törvények társadalmi, gazdasági és költségvetési vonzatait, a politikai kommunikáció lehetőségeit, a lehetséges konfliktusok hatásait méri. A PA szerint a törvényalkotási program alapján a tavaszi ülésszak intenzívebb lesz az átlagosnál (2010 óta félévente átlagosan 44 törvényt terveztek elfogadtatni az Országgyűléssel) és öt ügy kerülhet a figyelem fókuszába. (Zárójelben a PHa-index)

1. Civil szervezetek vezetőinek vagyonnyilatkozati kötelezettsége (3,5)

Ezt már 2015 tavaszán felvetették. A kabinet határozatban (lásd: Nemzeti Korrupcióellenes Program) írta elő feladatként, hogy a civilek

átlátható működésének érdekében vizsgálni kell az ezen szervezetek működését meghatározó jogszabályi rendelkezések érvényesülését, ezzel összefüggésben a nemzetközi szinten működőképes megoldások alkalmazásának, valamint a vagyonnyilatkozat megtételére kötelezhető személyi kör szélesítésének lehetőségeit.

A határidő 2015. szeptember 30. volt, amit nem teljesített az emberi erőforrások minisztere, így a mostani jogalkotási tervbe ismét bekerült a feladat. Ez biztosan komoly politikai viharokat vált ki, és alkalmat teremt a kormánypártoknak a civil szervezetek elleni politikai fellépésre.

2.-3. Költségvetés 2018. és a költségvetést megalapozó törvények (3,4)

A 2016. évhez hasonlóan a kormány idén is a tavaszi ülésszak alatt akarja elfogadtatni a következő év költségvetését. Nyilvánvaló, hogy választási büdzsé készül, a kabinet igyekszik jóléti intézkedésekkel „kedveskedni” a választóknak. Az ugyanakkor nem várható, hogy a kormány kiterítené összes politikai ütőkártyáját már az első félévben.

Ennyi idő alatt ugyanis még az sem látszik majd, hogy a béremelési hullám hatására mekkora bevételek lesznek, azaz mivel lehet tervezni a 2018-as évet.

Ezért inkább az a valószínű, hogy – ha nem is pótköltségvetést, de a tavalyihoz hasonlóan – idén ősszel is lesznek olyan intézkedések, amelyek érintik a költségvetés kiadási oldalát.

4. Egyes adótörvények módosítása (3,2)

Tavasszal benyújtják a választási évet érintő adótörvények módosítását is. A nemzetgazdasági miniszter már felvetette a személyi jövedelemadó csökkentését, amelyhez szerinte tartós növekedési pálya kell (3 százalék felett növekvő GDP). Ahogy a költségvetésnél, itt is kérdéses, hogy a döntést tavasszal meghozza-e a kormány, vagy kivár még.

5. Családtámogatási tárgyú törvények módosítása (3)

A kormány tervei között szerepel a családok pénzbeli támogatásával, valamint a gyermekes családokat segítő juttatásokkal, kedvezményekkel összefüggő szabályok megváltoztatása.

+ 1 PISA jelentés utáni közoktatási döntések

Az elemzés a „TOP ügyek” közé sorolja a „közoktatási rendszert érintő módosításokat”. Bár a jogalkotási tervben ezzel kapcsolatban nem szerepel semmi, de a miniszterelnök jelezte, a kormány januárban foglalkozik az üggyel. Az a kérdés, hogy a tiltakozó szakszervezetek, civilek mit tudnak kikényszeríteni, mert a kormány nyilvánvalóan nem akar az eddigi irányon változtatni.

A PA szerint a legnehezebb jogalkotási munkára a következő félévben a Nemzetgazdasági Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Igazságügyi Minisztérium számíthat. Két tárca azonban nem veszi ki a kormányzati munkából a részét. Ez a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda, valamint a Honvédelmi Minisztérium – írja a Policy Agenda.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.