Belföld

Keményen fellépnek az elhanyagoló szülők ellen

Szinte minden fontos, a szociális területet érintő változást a tavalyi év utolsó parlamenti ülésén fogadtak el a képviselők, amikor két nagy, a területet alapvetően érintő törvénymódosító csomag is a Ház elé került. Ezek közül az egyik a gyermekvédelmi rendszerben vezet be drasztikus szigorításokat – szedte össze az idén év elején életbelépő legfontosabb szociális változtatásokat a Magyar Nemzet.

Januártól a háziorvosi ellátás mellett kötelezővé teszi a védőnői gondozás igénybevételét is, és szankcionálja annak megtagadását. Az orvostól való elzárkózás önmagában a gyermek veszélyeztetésének minősül majd csakúgy, ahogy

az iskolával, óvodával való együttműködés elutasítása is.

2017-től ügyészi jóváhagyás nélkül is lesz lehetőség arra, hogy kényszerintézkedést alkalmazzanak egy szülő ellen, és elővezessék őt, amennyiben a gyámhatóság szerint a gyerek érdekében azonnali intézkedésre van szükség. Szigorítanak a szűrővizsgálatok rendjén is: a jelenleginél több vizsgálat lesz, ráadásul 18 éves korig valamennyin kötelező lesz részt venni – derül ki a cikkből.

Januártól a gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő gyerekek mellé nemcsak gyermekvédelmi gyámot, hanem helyettes gyermekvédelmi gyámot is rendelnek, illetve a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos, gyermekotthonban élő gyermekeket is nevelőszülőnél kell elhelyezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik