Belföld

Gödöllői kisrepülő-tragédia: kiderült, mi okozta a balesetet

Baumann Zsolt, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalának főosztályvezetője elmondta a lezárult vizsgálat egyértelműen megállapította, hogy pilótahibák vezettek szeptemberben a gödöllői repülőtérnél négy halálos áldozatot követelő légi balesethez.

Baumann Zsolt a Magyar Időknek azt is elmondta, a Nemzeti Közlekedési Hatóság vizsgálatának célja a baleset felelőseinek megállapítása volt. Ebből kiderült a pilóták több szabályt is megsértettek, például nem tartották be az úgynevezett VMC (Visual Meteorological Conditions), vagyis „látás utáni időjárási kondícióknak” megfelelő repülési szabályokat.

A tanúvallomásokból derült ki az is, hogy a sétarepülést végző gép pilótájának ugyan volt megfelelő (PPL) vizsgája, azonban nem volt engedélye az utasok szállítására és más kereskedelmi pilótatevékenységre.

Az egyik gépet a gödöllői arborétum területén találták meg. A másik roncsot rendőrök és tűzoltók csatárláncban kezdték keresni, és légi felderítés is folyt, végül egy honvédségi helikopter fedezte fel és azonosította a lezuhant gépet.

(hirado.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik