Belföld

Szijjártó Péter: Már nem lehet az emberek akaratával szemben döntéseket hozni

Interjút adott az ATV-nek Szijjártó Péter.

A politikai korrektség időszakával végleg leszámolnak, nemcsak Európa, hanem az egész világ nemzetei is. Jól látszik, hogy ma már úgy vezetőt megválasztani nem lehet, hogy az a bizonyos vezető vagy vezetőjelölt ne a valós problémákról, ne az emberek nyelvén beszélne. Tehát ma már körülírni, eltitkolni problémákat és valós kihívásokat nem lehet. Már nem lehet az emberek akaratával szemben döntéseket hozni, az emberek elvárják, sőt követelik, hogy a megválasztott politikusok ne valamilyen ködös és érthetetlen ideológiákról beszéljenek, hanem az ő érdekeiket képviseljék

– reagált arra, hogy Orbán szerint 2017 a lázadás éve lesz.

A külgazdasági- és külügyminiszter nyomásgyakorlást érez, ami Amerikából indul, itt meg is érkezett Soros Györgyhöz.

Soros Györgynek ebből a szempontból nagyon komoly szerepe és befolyása van az amerikai politikában, mindenki tudja. Munkám során többször egyértelműen találkoztam ilyen befolyásolási kísérlettel.

És tovább:

Én azt gondolom, nagyon sok Magyarország elleni támadásban, nagyon sok Magyarországgal szembeni nyomásgyakorlásban igenis ott van Soros György, ott van az ő kapcsolatrendszere, ott van az ő tőkéje. A kapcsolata nagyon szoros a Clinton-családdal, ez teljesen evidens, ezt nyilván senki sem vitatja. Magyarország egyik legnagyobb amerikai bírálója a Clinton-család, ez tény, és itt a kör be is zárult.

Donald Trumptól ezt várja:

Jó esély és remény van rá, hogy az Egyesült Államok külpolitikája jóval racionálisabb lesz, mint most, és nem a demokráciaexportot, nem a különböző országok, köztük szövetségesek és barátok megleckéztetését helyezi fókuszba, nem emocionális alapon megy előre és nem kever bajt a világ számos pontján. Donald Trump megválasztása azt mutatja, hogy az amerikai emberek változást akarnak. A demokráciaexportra épülő amerikai külpolitika a világ számos pontján bajt hozott a fejünkre. Európa déli, délkeleti szomszédságában is. Lezáratlan, feleslegesen megnyitott konfliktusokat látunk, végig nem gondolt beavatkozások történtek. Egy sor esetben sokkal rosszabb helyzetbe kerültünk, vagy rosszabb helyzetbe került egy-egy ország, mint amilyenben volt, felborult a korábbi rend, de semmi más, csak anarchia lépett a helyére. Kétségtelenül az amerikai vagy európai demokratikus sztenderdeknek nem megfelelő, de stabil rendszerek helyett instabil, sokkal több emberéletet követelő és az egész régióra negatívan ható helyzetek jöttek létre. Az egész világnak, nemcsak Magyarországnak, az egész világnak jobb lesz, ha a demokráciaexportra fókuszáló, leckéztető típusú amerikai külpolitika befejeződik.

Victoria Nuland külügyi helyettes államtitkárral kiabáltak egymással, Szijjártó úgy érezte, bele akar szólni a magyar belügyekbe. Colleen Bellel viszont korrekt volt a kapcsolata, szerinte neki nagyon sokat köszönhetünk.

Azt is mondta, van politikai szándék arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr Washingtonba látogasson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik