Nagyvilág

Szijjártó Péter: A magyar emberek mélységesen elítélik a gátlástalan és aljas berlini támadást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter levélben fejezte ki részvétét és együttérzését Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszternek – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium keddre virradó éjszaka az MTI-vel.

A magyar emberek mélységesen elítélik a gátlástalan és aljas berlini támadást, amelyre éppen akkor került sor, amikor Európa a legnagyobb keresztény ünnepre készül

– írta levelében Szijjártó Péter a szaktárca közleménye szerint.

Közben tizenkettőre nőtt a berlini karácsonyi vásáron történt gázolás halálos áldozatainak a száma, 48-an megsérültek, többeknek súlyos az állapota. Thomas de Maiziére belügyminiszter nem zárja, hogy merénylet történt, de a hatóságok egyelőre nem minősítették hivatalosan terrortámadásnak az esetet.

A német rendőrség éjfél után két órával arról tájékoztatott a Twitteren, hogy tizenketten haltak meg a gázolásban, a sérültek száma pedig negyvennyolc. Egyeseknek közülük súlyos az állapota. A korábbi hírek kilenc halottról szóltak. A rendőrségi közleményből nem derült ki, hogy az újabb három áldozat a helyszínen vagy a kórházban halt bele sérüléseibe.

Hétfő este Berlin nyugati részének központjában, Charlottenburg kerületben, a Kurfürstendamm sugárútnál az egyik leghíresebb karácsonyi vásáron, egy teherautó belegázolt a tömegbe, mintegy ötven-nyolcvan métert tett meg benne. A gépkocsi vezetője megpróbált elmenekülni a helyszínről, de elfogták. A sofőr mellett ülő utas a helyszínen meghalt, de halálának oka egyelőre nem tisztázott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik