Belföld

Megtaláltuk az ország kedvenc lakótelepét!

A vidék leuralta a fővárost, a nyugat pedig legyőzte a keletet: ezzel summázhatnánk a lakótelepes versenyünk végeredményét. Ha türelmetlen vagy, és nagyon érdekel, melyik telep nyert, a cikk alján találod a megfejtést!

Mi se gondoltuk volna, hogy ekkora lavinát indítunk el november 26-án, de az Ország Legmenőbb Lakótelepét kereső játékunk elképesztően felpörgetett mindenkit nemzetünkben. Az első fordulóra rengeteg nevezés érkezett Nyíregyházától Sopronig, Szegedtől Budapestig, a másodikban pedig már szavazni is lehetett a nevezett telepekre. Sok olvasónk fájlalta, hogy kedvenc telepe nem került be a voksolásba, de sajnos a szabály az szabály, amelyik városrészt nem nevezték, az sajnos nem került be a szórásba.

És akkor következzen lassacskán a legizgalmasabb rész, az eredményhirdetés!

Az eredményről összességében elmondható, hogy a vidékiek nagyon legyűrték a fővárosiakat, bár azért a top 10-ben benne vannak ismertebb budapesti lakótelepek is. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy azok a telepek végeztek előkelő helyen, amik lakói közt valamiért elterjedt a szavazás híre és az átlagosnál nagyobb számban voksoltak.

Az idegek borzolásaként következzen a top 10 leírásokkal, a végén A GYŐZTESSEL!

10. Budapest – Káposztásmegyer: 803 szavazat

A főváros egyik legkellemesebb lakótelepe ez, a IV. kerülethez tartozik, nevét a Megyer törzsről és a régi káposztaföldekről kapta. Házai a nyolcvanas években épültek ki, azóta egy lakóparkot és egy aquaparkot is hozzácsaptak a Dunakeszi határán fekvő “Kápmegyerhez”.

9. Budapest – Békásmegyer: 835 szavazat

Vicces egybeesés, hogy a Duna túlpartján található nagy testvér, Békásmegyer jön épp a sorban. Itt is a Megyer törzs volt az úr, később meg a békák, innen a név. A helyén régen egy kis falu volt, amit az 1950-es években Óbudához csatoltak. A világháború után sok száz németet telepítettek ki innen. A lakótelepet több ütemben építették fel az 1970-es és 1980-as években, ma akár 40 ezren is élhetnek itt, néhányan 15 emeletes tömbökben.

8. Budapest – Havannatelep: 868 szavazat

A legendás Havanna helyén egykor egy lőszergyár, majd a lepukkant és hírhedt Állami lakótelep állt, amit az erdélyi menekülteknek eszkábáltak össze. Két ütemben építették fel végül (jó későn) a lakótelepet 1977 után. A tízemeletesek uralta XVIII. kerületi városrész elég rossz hírnévre tett szert a kilencvenes évek elején, de mára ezt sikerült levetkőznie, részben a beruházásoknak, felújításoknak köszönhetően.

Forrás: Laczkó Gergő
Kazincbarcika. Forrás: Laczkó Gergő

7. Kazincbarcika: 878 szavazat

Kazincbarcika több apró falu összeolvadásából jött létre. A 19. században jelent meg az ipar, majd a világháború után egy évtized alatt kisközségből várossá vált több más település beolvasztásával (Berente az ezredforduló előtt elszakadt). A város mellett található a BorsodChem vegyiüzeme, a környék egyik fő munkáltatója. Lakótelepei már az ötvenes évektől elkezdtek kiépülni, ez egészen a nyolcvanas évek végéig tartott, pár éve pedig svájci pénzből csodás falfestményekkel díszítették fel őket. Itt részletesebben is olvashat a városról.

6. Budapest – József Attila lakótelep: 883 szavazat

A Havannához hasonlóan alakult ennek a telepnek a sorsa is. Volt itt minden a lóversenytértől a lőtéren át a háborús kórházig, amiből végül kinőtt a Mária Valéria nyomornegyed. A lakótelep két ütemben épült ki 1957 és 1981 között, volt hatalmas abc-je és saját mozija is, ami mára bezárt. A telepnek van metrója (a füstölgő 3-as), egy buddhista főiskolája és egész jó hírneve is. A legjobb azonban, hogy itt forgatták Keleti Márton Hattyúdalát.

5. Tiszaújváros: 1145 szavazat

A város egy Tiszaszederkény nevű faluként indult, aztán Kazincbarcikához hasonló karriert futott be. Az ötvenes években kapott egy erőművet, majd egy vegyi kombinátot (TVK), ehhez pedig lakások kellettek a dolgozóknak. Lakótelepei zöme a hatvanas években épült ki, 1970-ben vette fel a Leninváros nevet. A város ismert még a triatlonos életéről, na meg a termálfürdőjéről.

4. Sopron – Jereván lakótelep: 1336 szavazat

Meglepő módon a neten alig találni információt Sopron legnagyobb lakótelepének (amit az örmény fővárosról, Sopron testvérvárosáról neveztek el) történetéről. A történelmi város szélén 1971-ben kezdődtek el az építkezések, 5 és 12 szintes paneleket húztak fel, amikben akár tízezer ember is lakhat.

3. Salgótarján – Beszterce lakótelep: 1557 szavazat

A bronzérmet a lokálpatrióta tarjániak biztosították a nagyon szép elhelyezkedésű, hegyek és erdők övezte Beszterce-lakótelepnek. A Beszterce a hatvanas években kezdett kiépülni, aztán hamar Salgótarján legnagyobb lakótelepe lett. Nevét a testvérvárosról, Besztercebányáról kapta.

Forrás: olvasónk/ Percze Gábor
Forrás: olvasónk/ Percze Gábor

2. Miskolc – Avas: 1800 szavazat

Akármilyen kellemetlen hírek jöttek szembe az emberrel az utóbbi években a miskolci Avas lakótelepről, a helyiek önérzete még mindig erős, és a második helyig repítette az Avast. Egy 234 méteres dombja, egy gótikus temploma és egy kilátója is van a városrésznek, na meg tízezer lakásos lakótelepe. A helyén régen disznót makkoltattak (részben innen az ó név), majd szőlőt termesztettek. A lakótelep 1973-85 között épült ki több ütemben. Az első ütemet a diósgyőri kohászok kapták, aztán mindenki más is igényelhetett lakást. A városrész rossz hírét a hírhedt Fészekrakó-program csalásai okozták, amikor sok szegény családot költöztettek falusi környezetből a panellakásokba. Egy nagyobb szervezett kör segített nekik, felvéve a hitel összegét, amit a munkanélküli családok már nem tudtak törleszteni. Az ügyben tavaly született elsőfokú ítélet. A végére egy vicces tény: állítólag Uruguaynak van tiszteletbeli konzulátusa az Avason.

Avasi lakótelep (miskolc, avasi lakótelep, )
Avasi lakótelep (miskolc, avasi lakótelep, )

És akkor következzen az abszolút győztes, ami nem más, mint

1. Győr – Adyváros: 2631 szavazat

A győztes lakótelepet 1968-1979 között építették ki, eredetileg Ady Endre lakótelep volt a neve. A város középső-déli részén építették fel, négy- és tízemeletes házakból áll, több mint 17 ezren lakják. A rengeteg bevándorló és új lakó miatt hozták létre, őket Győr munkalehetőségei vonzották. A házak egy része elöregedett és a parkolóhelyben is hiányt szenved a telep, mindezek ellenére nagyon lelkes ajánlásokat kaptunk innen. Az adyvárosiak annyira rápörögtek a szavazásra, hogy láthatóan utcahosszal verték az Avast is.

MTI Fotó: H. Szabó Sándor
MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Az egész szerkesztőség nevében gratulálunk a győri Adyváros minden lakójának ezért a rendkívüli teljesítményért!

***

Záradék 1.: a mostani végeredmény a 2016. december 16-i, déli állást tükrözi.

Záradék 2.: a miskolci kenderföldi lakótelep esetén több olvasónk is jelezte, hogy azt mindenki Kiliántelepként ismeri, miért nem azt írjuk a cikkbe. A cikkbe beleírtuk ezt az elnevezést is, egyedül a szavazódobozba került bele csak az új név.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik