Avasi lakótelep (miskolc, avasi lakótelep, )
Belföld

Véget ért a gigantikus Fészekrakó-per

2012 óta zajlott a miskolci Fészekrakó-per: 280 vádlott volt benne a hatalmas csalásban, hogy kijátszva az állami támogatás lehetőségét, nyomorgó vidéki családokat költöztessenek be az avasi lakótelepre. Végre itt az elsőfokú ítélet.

Ügyvédet, banki alkalmazottat, értékbecslőt ítélt többek között börtönre a Miskolci Törvényszék csütörtökön, nem jogerősen a fészekrakós ügyben, aminek csaknem 280 vádlottja volt. A maratoni perben, ami gazdálkodó szervezet önálló intézkedésére jogosult dolgozója által bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt indult, még 2012 májusában volt az első tárgyalás, azóta a bíróság 161 tárgyalási napot tartott.

Miskolc avasi lakótelepére 2005-től, főleg vidékről sokgyermekes családok költöztek be a Fészekrakó program keretében, ami használt ingatlanok vásárlása esetén jelentős állami támogatást biztosított számukra. Ezt a lehetőséget használta ki egy ügyvédi iroda köré szerveződött csoport.

132 ingatlannak annyi

A vádirat szerint 132 ingatlanhoz jutottak hozzá olyanok, akik valótlan tartalmú munkáltatói igazolást mutattak be, így sem a felvett hitelt, sem a rezsit nem tudták fizetni. Az ingatlanokat megvásárlóknak csupán a gyermekek után járó szociálpolitikai támogatás jelentette az önrészt. A lakásokra az OTP-től vettek fel 25 év futamidejű kölcsönt a fiktív papírokkal, majd a hitelt nem fizették vagy csak rövid ideig törlesztették. A valótlan igazolásokkal megszerzett lakásokat az oda beköltözők jószerivel teljesen lelakták.

Az ügyvédi iroda mellett érintett volt az OTP egy tisztviselője, az értékbecslő, és az is, aki fiktív munkahelyi igazolásokat adott ki. A jogszabályi lehetőségeket kihasználva az ügyvéd irányításával az elkövetők szervezetten, összehangoltan, együttműködve és rendszeres haszonszerzésre törekedve bonyolították le a hitelfelvételeket. Az adásvételi szerződések magasabb vételárról szóltak a ténylegesnél, az a feletti részen pedig osztoztak.

A Fészekrakó program keretében nyújtott jelzáloghitelek felvétele során történt visszaélésekkel kapcsolatban feljelentések, állampolgári bejelentések és a Miskolci Városi Ügyészség magánjogi és közigazgatási jogi szakága által indított büntetőeljárást követően kezdődött nyomozás. Az OTP-t 750 millió, az államot 170 millió forint kár érte.

Hat vádlott belehalt a perbe

Az elsőrendű vádlott B. Marianna ügyvéd volt, akit bűnszövetségben, társtettesként, folytatólagosan elkövetett csalás, vesztegetés, okirat-hamisítás miatt 7 év letöltendő börtönbüntetésre és több mint 26 millió forint vagyonelkobzásra ítéltek, hét évre eltiltottak a közügyek gyakorlásától és tíz évre az ügyvédi foglalkozástól. A másodrendű vádlott, H. Márta, az ügyvédnő titkárnője 6 év börtönt kapott, miként G. Sándor is, aki az ügyfeleket hajtotta fel, a másik felhajtót, K. Rolandot 7 év börtönre és 20 millió forint vagyonelkobzásra ítélték.

161 vádlottat – csalás, költségvetési csalás bűntette, hamis magánokirat folytatólagosan elkövetett felhasználása miatt – hat hónaptól egy évig terjedő felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtottak, míg több mint 80 vádlott megrovásban részesült. A hamis munkáltatói igazolást kiállító húsz vádlottat felfüggesztett szabadságvesztésre, pénzbüntetésre, illetve közérdekű munkára ítélték.

A törvényszék 11 vádlottat bizonyítottság hiányában felmentett az ellenük felhozott vádak alól, valamint 6 vádlottal szemben megszüntette a büntetőeljárást az időközben bekövetkezett haláluk miatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.