lakastuz(430x286).jpg (Array)
Belföld

Nem a szabályszegő, a társasház fizeti a durva bírságot

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 12. 15. 11:53

A karácsonyi lakástűzre is kiterjed a biztosítás, de a súlyos gondatlanság kizáró ok lehet.

Mint korábban megírtuk, még mindig sok a tűzvédelmi szabálytalanság a társasházakban, bár kis mértékben javult a helyzet. A legtöbb bírságot a menekülési útvonalak leszűkítése miatt szabták ki az ellenőrzéseken, miután az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság több mint kétezer lakóépületben ellenőrizte a szabályok betartását.  A Kossuth Rádió Napközben című műsorában a közös képviselők arra panaszkodtak, hogy hiába a szigorúbb szabályok, azokat a lakók sokszor nem veszik komolyan. Leselejtezett tárgyat, bútort tárolnak folyosón, pincében, padláson, és nagy harcot vívnak a kerékpárok miatt is, amiket éppen a kiürítési útvonalakon hagynak.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a műsorban azt mondta, önmagában nem azzal van a baj, hogy valaki a folyosón tárolja a babakocsit, a kerékpárját, vagy kitesz egy széket, virágot a gangra, de vannak bizonyos szabályok arra vonatkozóan, hogy hogyan és mit lehet elhelyezni. A lakóknak nem árt tisztában lenniük azzal, hogy a folyosó helyenként az egyetlen menekülési útvonal, ha valami leszűkíti, az komoly gondot okozhat, amikor pánikhelyzetben menekülni kell a lépcsőházból – hangsúlyozta Hajdu Márton..

A többiek fizetnek a szabályszegő helyett

A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) elnöke a műsorban azt mondta: a lakók általában nem tudják, hogy a tűzvédelmi bírságot nem a tárgyat elhelyező fizeti, hanem a társasház, a teljes lakóközösségnek a zsebébe kell nyúlnia. Ez is oka lehet annak, hogy a bérlők, vagy lakástulajdonosok nem viselik szívükön a tűzvédelmet, ami ellen úgy védekezhetnek a társasházak, hogy közgyűlési határozatban, vagy az SZMSZ-ben előírják, hogy ha valamelyik tulajdonos, vagy bérlő miatt büntetik meg a házat, akkor a bírság továbbhárítható.

Megtagadhatja a kártérítést a biztosító

A Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs főosztályvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy ma már gyakorlatilag minden lakás-, illetve épületbiztosítás része, hogy tűzkárnál is fizet a biztosító, de a súlyos gondatlanság a legtöbbször kizáró ok lehet. Ha a katasztrófavédelem tűzvizsgálati jelentése megerősíti, hogy a lakóközösség nem tett eleget a tűzvédelmi előírásoknak, a biztosítónak mérlegelési joga van, hogy megtéríti-e a kárt – tette hozzá Gilyén Ágnes. A szóvivő később arról is beszélt, hogy a lakásbiztosítások a karácsonyi tűzesetekre is kiterjednek, de a katasztrófavédelem azt javasolja, mindenki körültekintően vásároljon égősort, a csillagszórót ne a fákon gyújtsák meg, mert nem mindig lehet megítélni, mennyire száraz. Ha nem engedélyezett forrásból származó égősort vásárolt valaki és emiatt gyullad fel a karácsonyfa, a biztosító hivatkozhat erre, még akkor is, ha az adott személy rendelkezett lakásbiztosítással.

Mint korábban megírtuk, január 1-jétől a társasházaknak saját tűzvédelmi szabályzatot kell kidolgozniuk és a bírság akár 10 millió forint is lehet a 25-30 oldalas dokumentum hiánya miatt. Az új rendelet szerint a tűzvédelmi szabályrendszernek kell lennie a három szintnél magasabb, tíznél több lakó-, illetve üdülőhelyiséget magukba foglaló házakban.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.