Belföld
Budapest, 2016. november 10.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (j) szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2016. november 10-én. Mellette Kovács Zoltán kormányszóvivõ.
MTI Fotó: Kovács Attila

Mindenki lövöldözni fog Magyarországon, a menekülteket meg visszaküldenénk

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 12. 14. 15:08

Két nagyon fontos és érdekes dolgot kell kiemelnünk az idei utolsó Kormányinfóról: nagy uniós tanácskozás lesz a menekültügyi egyezményekről és a kvótáról, illetve lőterekkel szórják meg a hazát. Várható még egyetemfejlesztés, nem várható az óraátállítás megszüntetése, az állami alkalmazottak is kapnak minimálbér-emelést.
Korábban a témában:

Lement a sokadik Kormányinfó, amin megtudtuk azt is, mennyi szép dologról döntött a kormány a mai kormányülés első etapjában. Több mint 200 milliárd forint sorsáról döntöttek, a legnagyobb tétel a nyugdíjemelés. Az egészségüggyel is törődnek, kifizetik a kórházak 30 napnál régebbi adósságait, fejlesztési alapot is létrehoznak számukra. Iskolákat és szociális intézményeket is felújítanak jövőre. A honvédség is kap valamit, katonai szállítójárműveket vehetnek a pénzbőségből. Több civil szervezet és kulturális intézmény is kap támogatást. Az egészségügy mellett ide kapcsolódóan azt monda, sportra is fordítanak pénzt (azt nem részletezte, ez hány stadiont jelent).

A tervek szerint december 31-ig dolgoznak majd. Orbán Viktor pedig megy az Európai Tanács ülésére, ezzel is lesz munka. És arról nem is beszéltünk, hogy kedden-szerdán Fidesz elnökségi ülés lesz. Az első kormányülést január 11-én tartják.

Összegyűl az Unió

Az ET-ülés nagyon fontos lesz, ezen az EU-török megállapodás lesz a fő téma. Lázár szerint eredményes, de nehéz lesz a kérdés tisztázása, mivel Ausztriának “nagyon karizmatikus álláspontja van”. Harmadik országokkal is tervben van partnerség kötése, ez Olaszországnak és a Balkánnak is fontos lenne. A tervek szerint Észak-Afrikába visszatoloncolhatnának akár embereket,

ezek kedveznek a magyar álláspontnak – mondta Lázár.

A harmadik napirendi pont a dublini menekültügyi rendszer reformja lesz majd. Két javaslat küzd szerinte, önkéntes szolidaritás vagy kötelező szétosztás legyen. Az utóbbit egyik visegrádi ország se támogatja. “Mi nem megszervezni, hanem megállítani akarjuk a bevándorlást” – mondta a Miniszterelnökség feje. A szolidaritásnak illeszkedni kell minden nemzetállam hagyományaihoz – tette hozzá.

Lázár János arra számít, hogy Magyarországot megpróbálják sarokba szorítani. Szokás szerint felhozta az érvénytelen népszavazást és a sikertelen alkotmánymódosítást, na meg a kormány minden kétségbeesett menekültellenes erőfeszítését a magyar álláspont alátámasztására. “Orbán Viktornak nem lesz könnyű a következő napokban”, mert a többség meg akarja szervezni a bevándorlást Európába – summázta az elmondottakat. Beszélt még kicsit a brexitről is, ami még az EU-s költségvetésre is hatással lesz.

Mindenki lövöldözni fog

Ha életszínvonalban még messze is van Amerika, a lövöldözők számában igyekszünk felzárkózni: országos lőtérfejlesztési program indul, száznál több is létesül. Lesznek lövészklubok klubházzal.

Az EMMI-nek volt egy javaslata népegészségügyi vonalon is: a PISA-felmérésekhez hasonlóan értékelni fogják az Európai Bizottság és az OECD magyar egészségügyre vonatkozó adatait, és a tanulságokat akár be is építhetik a rendszerbe. Szó volt még sok apróságról (milliárdos apróságról), ezeket pontokba szedve közöljük:

 • az óraátállítást szakmailag nem támogatja a kormányapparátus, erről társadalmi konzultáció kell,
 • lesz digitális startup stratégia,
 • a 2017-es törvényalkotási programról is döntöttek,
 • egyszerűsödik az építési tevékenység, nem kell engedély a házbővítésre, bejelentési kötelezettség lesz csak,
 • a Földet a gazdáknak programról jelentés készült, 270 milliárdos földértékesítés sikerült, minden pénz az államadósság csökkentésére megy,
 • lesznek Maccabi Játékok,
 • az állami alkalmazottak is megkapják a minimálbéremelést is, kiemelte, hogy a – sztrájkolni készülő – vízügyesekre is áll ez,
 • 12 milliárdot kap a Károli Gáspár Református Egyetem, a Gerlóczy utcánál lesz egy palotafelújítás, ez lesz az egyetem központi épülete,
 • több gyárépítést hét vidéki településen támogatnak, ezek 2-3 milliárdos támogatások,
 • kiemelt kerékpáros útvonalfejlesztési program is lesz,
 • állami támogatás jár majd a tokaji szőlő felvásárláshoz,
 • jövőre tárgyalnak majd a szegedi (szocialista) polgármesterrel az ottani fejlesztésekről (ELI-lézerközpont, ipari park, új Tisza-híd, uszoda.

A Kormányinfó végén minden újságírót megvendégelnek majd, ezt Kovács Zoltán kormányszóvivő jelentette be Lázár János poénkodásai közepette.

Utóirat: szó esett még lapunk értesüléséről is a kérdések perceiben, miszerint amerikai katonák érkezhetnek Magyarországra. Lázár nem tűnt lelkesnek, de informáltnak sem a kérdésben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.