Kaposvár, 2016. október 22.
Hiller István, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) országos választmányának elnöke felszólal a párt választmányi ülésén Kaposváron 2016. október 22-én. Mellette Molnár Gyula párelnök (j2) és Pintér Attila, az MSZP városi elnöke (j).
MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Belföld

Javaslatot tett az egész baloldalnak az MSZP

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 11. 30. 11:27

A népre bíznák, hogy válasszák ki, kik induljanak a 2018-as választáson.
Korábban a témában:

Kidolgozott előválasztási koncepciót küldött az MSZP a baloldali pártoknak kedden – tudta meg az Index. Eszerint mind a 106 választókerületben a választók döntenének a jelöltekről, ahogy a miniszterelnök-jelölt személyéről is.

Megosztott értékek

A portál által megismert koncepció alapján a résztvevők közös értéknyilatkozatot fogadnának el, és lefektetnék közös álláspontjukat néhány társadalompolitikai, gazdaságpolitikai és jogállami kérdésben. Az értéknyilatkozatot a választóknak is el kell fogadniuk, ha részt kívánnak venni az előválasztásban. A választók regisztrációjára 30 napos időszak állna rendelkezésre, ezt pártirodákon és megbeszélt pontokon tehetnék meg ingyenesen.

Egy egyéni körzetben 500 ajánlásra lenne szükség a jelöltté váláshoz. A választók a regisztráció során tudnának jelöltet ajánlani. Miután lezárul a regisztráció és megvan a jelöltek névsora, tíz munkanap állna rendelkezésre magára az elnökválasztásra.

A miniszterelnök kiválasztására több lehetőséget is felvázolt az MSZP. Az egyik szerint az előválasztással egyszerre bonyolítanák a kormányfőjelölt-választást is, vagy egy korábbi, külön előválasztás során kerülhetne erre sor. De azt is elképzelhetőnek tartják, hogy előválasztás nélkül, konszenzussal meg tudnak állapodni a pártok egy közös jelöltben.

Pártirodák mélyén

Az előválasztásban résztvevő jelöltek és pártok vállalnák, hogy egyetlen közös név és logó alatt indulnak a 2018-as országgyűlési választáson, illetve a pártok közös listát állítanak, kudarc esetén sem indulnak külön.

A koncepcióból nem derül ki, hogy ki finanszírozná az egész folyamat lebonyolítását. Egy MSZP-s vezető szerint, mivel a választásokat pártirodákban bonyolítanánk, nem volna akkora költség, amit a pártok ne tudnának kigazdálkodni. A jelöltek kampányát minden jelöltnek és pártnak magának kellene megoldania.

Az előválasztás időpontjára sem tettek javaslatot, de 2017 őszén már kezdődik a választási kampány, így nyárig le kellene bonyolítani az eljárást. Az még kérdés, hogy a többi ellenzéki párt – különösen a Gyurcsány Ferenc vezette DK – hajlandó-e csatlakozni az előválasztáshoz.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

On 20.07.2017 more than 10000 people protested in front of the presidential palace in Warsaw against the ongoing process of changing the judicial system of the country. - NO WIRE SERVICE - Photo: Jan A. Nicolas/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.