Kaposvár, 2016. október 22.
Hiller István, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) országos választmányának elnöke felszólal a párt választmányi ülésén Kaposváron 2016. október 22-én. Mellette Molnár Gyula párelnök (j2) és Pintér Attila, az MSZP városi elnöke (j).
MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Belföld

Javaslatot tett az egész baloldalnak az MSZP

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 11. 30. 11:27

A népre bíznák, hogy válasszák ki, kik induljanak a 2018-as választáson.
Korábban a témában:

Kidolgozott előválasztási koncepciót küldött az MSZP a baloldali pártoknak kedden – tudta meg az Index. Eszerint mind a 106 választókerületben a választók döntenének a jelöltekről, ahogy a miniszterelnök-jelölt személyéről is.

Megosztott értékek

A portál által megismert koncepció alapján a résztvevők közös értéknyilatkozatot fogadnának el, és lefektetnék közös álláspontjukat néhány társadalompolitikai, gazdaságpolitikai és jogállami kérdésben. Az értéknyilatkozatot a választóknak is el kell fogadniuk, ha részt kívánnak venni az előválasztásban. A választók regisztrációjára 30 napos időszak állna rendelkezésre, ezt pártirodákon és megbeszélt pontokon tehetnék meg ingyenesen.

Egy egyéni körzetben 500 ajánlásra lenne szükség a jelöltté váláshoz. A választók a regisztráció során tudnának jelöltet ajánlani. Miután lezárul a regisztráció és megvan a jelöltek névsora, tíz munkanap állna rendelkezésre magára az elnökválasztásra.

A miniszterelnök kiválasztására több lehetőséget is felvázolt az MSZP. Az egyik szerint az előválasztással egyszerre bonyolítanák a kormányfőjelölt-választást is, vagy egy korábbi, külön előválasztás során kerülhetne erre sor. De azt is elképzelhetőnek tartják, hogy előválasztás nélkül, konszenzussal meg tudnak állapodni a pártok egy közös jelöltben.

Pártirodák mélyén

Az előválasztásban résztvevő jelöltek és pártok vállalnák, hogy egyetlen közös név és logó alatt indulnak a 2018-as országgyűlési választáson, illetve a pártok közös listát állítanak, kudarc esetén sem indulnak külön.

A koncepcióból nem derül ki, hogy ki finanszírozná az egész folyamat lebonyolítását. Egy MSZP-s vezető szerint, mivel a választásokat pártirodákban bonyolítanánk, nem volna akkora költség, amit a pártok ne tudnának kigazdálkodni. A jelöltek kampányát minden jelöltnek és pártnak magának kellene megoldania.

Az előválasztás időpontjára sem tettek javaslatot, de 2017 őszén már kezdődik a választási kampány, így nyárig le kellene bonyolítani az eljárást. Az még kérdés, hogy a többi ellenzéki párt – különösen a Gyurcsány Ferenc vezette DK – hajlandó-e csatlakozni az előválasztáshoz.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.