Nagyvilág

Fillon szállhat harcba Le Pen ellen a francia elnökválasztáson

A vállalkozók iránt elkötelezett politikus toronymagasan vezet a konzervatívok előválasztásán.

A francia jobboldal előválasztásának második fordulójában toronymagasan vezet Francois Fillon riválisával, Alain Juppéval szemben. A múlt heti első fordulóban már kiesett az egykori államfő, Nicolas Sarkozy, így a második fordulón a két volt miniszterelnök mérettetett meg egymással szemben.

A fél 9 előtt, nagyjából 20 százalékos feldolgozottságnál közzétett részeredmények szerint Fillon 69,5 százalékon állt, szemben Juppé 30,5 százalékával.

Fillon támogatói már ünnepelnek, a tévében mutatott felvételeken a Marseillaise-t énekelték.

Így már tehát egészen bizonyos, hogy Fillon lesz a konzervatív jelölt a jövő évi elnökválasztáson, ahol legnagyobb ellenfele a szélsőjobboldali Nemzeti Front vezére, Marine Le Pen lesz. Fillon programjának legradikálisabb része, hogy a közszférában megszüntetne félmillió munkahelyet, és jelentősen enyhítené a vállalkozói szférára vonatkozó szabályozást. Nyíltan kiállt a vállalkozók mellett, mondván, elengedhetetlen a támogatásuk a munkanélküliség visszaszorítása érdekében.

Az elkötelezett katolikus Fillon a francia nyelv és identitás, valamint a család értéke mellett is kiáll. Pénteki kampánygyűlésén az iszlám vallást is felemlegette, azt mondta: el kell fogadniuk, hogy „a radikalizmusnak és provokációnak nincs helye” Franciaországban.

Az előválasztás nyitott volt a francia választók számára, a második fordulóban 4,2-4,6 millióan adták le voksukat. Azok vehettek részt, akik nyilatkoztak, hogy egyetértenek a jobbközép politikai erő értékrendjével, és két euróval hozzájárultak az előválasztás költségeihez. (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik