Belföld

Harminchat lakás marad fűtés nélkül Budapesten

Eddig egy közgyűlésen jártam egész életemben, amit körülbelül tíz perc után hagytam ott. Egy ügyvéd teljesen normálisan magyarázott el valami fontos témát, mikor az egyik lakó közbeszólt:

Nem tetszik ez nekem. Itt valami ügyvédi csalafintaságot érzek.

Ekkor mentem haza.

Ez a csütörtöki közgyűlés

viszont sokkal fontosabb volt annál, hogy idő előtt távozzak, itt ugyanis arról beszéltek, hogy a

II.kerület, Mecset utca 17. számú ház 36 lakásában 11 napja nincsen gáz.

A történet október 21-én kezdődött, amikor gázszivárgás volt a ház előtt, ezt a problémát a Gázművek még aznap orvosolta. Rá három napra azonban lekapcsolták a gázt, “az utcai gázvezeték cseréje miatt”. A visszakapcsoláshoz szükséges nyomáspróba sikertelen volt, így a gázszolgáltatás a házban továbbra is szünetelt. A Gázművek az egyik szabadon lévő gázóra csapját elzártnak jelentette, ez nem volt igaz, viszont újabb nyomáspróbát a Gázművek már nem tudott elvégezni, hiszen akkor már hazamentek a munkások.

Mondjuk, nem is lehetett volna újabb próbát csinálni, mert két lakásban nem tudtak meggyőződni arról,  hogy a gázóránál a csap el van zárva. Ezekbe a lakásokba hatósági ajtónyitás történt, vagyis betörték az ajtót, de hamar kiderült, hogy mindenhol el volt zárva a gáz.

Első körben még úgy volt, amennyiben továbbra is “tömörtelen lesz a vezeték”, saját szerelő bevonásával tömörré kell tenni, ez nagyjából egy hetes gázszünettel járt volna. Száz százalékos eredményt a szeptemberben beadott gázterv szerinti kivitelezés hozhat, írták akkor, illetve azt, hogy ezzel várnának nyárig, mert a mostani gázvezetékek lecserélése több, mint egy hónapot vesz igénybe.

Na, ezt nem sikerült elkerülni.  

A következő levél már erősen aggasztó volt:

img_0681-1

A Gázművek pedig nem fogadta el a vezeték tömörré tételét,

ragaszkodtak a teljes cseréhez.

Kedves tömbtársak!

Jól beöltözve érkeztek az emberek a közgyűlésre, én pedig egy pillanatra a Csinibaba filmben éreztem magam, ahogy a több, mint száz éves lépcsőházban álltam.

A ház közös képviselője azzal kezdte, hogy

ő már gondolt arra, hogy ez problémás lehet.

Viszont a pozitívumot is meglátta a történetben: még szerencse, hogy ez nem decemberben történt, mondta.

Nem tömör a vezeték, ezt most kell megcsinálni, derült ki hamar, 36 lakást érint ez a helyzet. Hamar figyelmeztették a tulajdonosokat, “ez nem egyik pillanatról a másikra megy”.

Karácsonyra lesz gáz?

kérdezte egy lakó.

Remélhetőleg igen

– jött a nem túl megnyugtató válasz.

A tulajdonosok három árajánlatot hallhattak, Fogarasi, Kecskeméti, Horváth. Nekik egyébként semmit nem jelentettek ezek a nevek, amiket a közös képviselő olvasott fel, ember nem tudta kik ők, viszont dönteniük kellett. A legolcsóbb ajánlatot fogadták el, amit a közös képviselő többször is kiemelt. A kivitelezőről pedig annyit tudtunk meg, hogy a Gázműveknél dolgozik, de van egy önálló cége.

Hogy lehet ilyenről öt perc alatt dönteni?

– kérdezte mellettem valaki.

Tényleg, nagyjából tíz percben mondták el, kinek hány milliót kellene fizetnie a háznak, ki mennyi idő alatt csinálhatja majd meg. Akit a tulajdonosok megválasztottak, ahogy a közös képviselőtől megtudtuk,

akkor kezdi majd el, amikor van ideje.

Viszont ha csúszik, ne mondják, hogy miattam, tette gyorsan hozzá.

Akkor legyen Fogarasi, szavazott egyhangúlag a ház, mellettem pedig valaki azzal nyugtatta magát, hogy

végül is szép neve van.

A Gázművektől is volt ott valaki, aki úgy jegyezte meg azt, hogy a vállalatnál ez a szezon, mintha valaki a sorban állás miatt panaszkodott volna augusztusban az alsőörsi Fogas Büfében. Nincs elég szakember, folytatta,

október 15. után bolondok háza van.

A ház egyébként 20 ezer forint közös költséget jóváír, mert most villanyrezsóval, hősugárzóval fűtenek a lakók, ami rendesen tekeri a villanyórát. Egyelőre úgy néz ki, a tulajdonosoknak nem jár plusz költséggel ez a felújítás.

Hogy mikor lesz gáz, azt senki se tudja, de ha minden jól megy, talán november végére. Ezekben a lakásokban egyébként a fűtés és a meleg víz is gázzal működik.

Sok szerencsét, ne fázzanak meg!

– engedte útnak a közös képviselő a ház lakóit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik