Korrupcio(430x286).jpg (Array)
Belföld

A korrupció teszi tönkre a magyar versenyképességet

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 11. 04. 09:00

A kormányzati döntések során a kivételezett vállalkozások jelentős előnyt élveznek – derül ki egy tanulmányból.

A korrupció minden gazdaság és államforma természetes velejárója, de nem mindegy, hogy mennyire része a mindennapoknak, és az sem, hogy milyen szinteken jelenik meg – mondta a Világgazdaságnak a Kopint-Tárki tudományos munkatársa, Vakhal Péter.

A Világgazdasági Fórum 138 országot felsoroló versenyképességi listáján hazánk a tavalyi 63. helyről idén a 69.-re esett vissza. A felméréshez a Kopint-Tárki által megkérdezett hazai vállalatvezetők a gazdaságpolitikai döntéshozatal kiszámíthatatlanságát, valamint a korrupciót nevezték a két legsúlyosabb problémának.

Intézményrendszerünk és egyben versenyképességünk legnagyobb problémája, hogy a kormányzati döntések során a kivételezett vállalkozások jelentős előnyt élveznek

– állapította meg a Világgazdasági Fórum magyarországi együttműködő partnereként tevékenykedő szervezet. Az elemzésből kiderül, hogy a tulajdonjogok tiszteletben tartása is problémás.

Vakhal szerint igen érdekes, hogy a versenyképességi listán még olyan országok is elénk kerültek, ahol a korrupció jóval nagyobb, ilyen például Oroszország. Ennek az lehet az oka, hogy egy befektető tisztában van vele, hogy a harmadik világbeli országokban akkor érvényesülhet, ha korrumpál, ez a beruházások költségtervében is gyakran szerepel. Egy „kvázi fejlett” országban azonban nem feltétlenül számít a befektető jelentős korrupcióra, ezért sokkal rosszabb fényt vet az országra, amikor szembesül vele.

Nem piackonform megoldás a világ egyik legfejlettebb gazdasági térségében korruptnak lenni

– mutatott rá a kutató.

Nemrég arról írtunk, hogy míg az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF) egy-egy tagállammal jellemzően 2-3 ember foglalkozik, addig a közelmúltban felállítottak egy külön 20 fős egységet, ami csak a magyar ügyeket vizsgálja.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Pécs, 2015. július 9.
Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a megújult pécsi Virágh-ház átadásán 2015. július 9-én. A háttérben Páva Zsolt, Pécs polgármestere (b) és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az Országgyűlés döntése értelmében több, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlan kerülhet vissza egyházi tulajdonba.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.