Belföld

MSZP: Havas Szófia azért mondta, hogy ’56-ot fasiszták csinálták, mert családi trauma érte

Havas Szófia (havas szófia, )
Havas Szófia (havas szófia, )

Az MSZP közleményben reagált arra a pár mondatra, amelyeket Havas Szófia, a párt egészségpolitikusa mondott 1956-ról. Havas arról beszélt, hogy a forradalmárok házról házra járva keresték a kommunistákat és zsidókat, és azt mondta, a forradalom nem törhetett volna ki a CIA által kiképzett, volt nácikból álló diverzánsosztagok nélkül.

“Az MSZP Havas Szófia nyilatkozatával kapcsolatos közleménye. A Magyar Szocialista Párt véleménye az 1956-os forradalom és szabadságharc kapcsán világos: Nagy Imre örökségét büszkén vállaljuk, a hősök és áldozatok emlékét kegyelettel megőrizzük.

Ez azt jelenti, hogy aki a párt tagjaként ezzel ellentétes nyilatkozatot tesz, az megsérti az MSZP alapszabályát. Tudjuk, hogy Havas Szófia párttagunk véleményét alapvetően befolyásolja az a családi trauma, személyes tragédia, melynek során 1956-ban az édesapját elveszítette. Ezzel együtt Havas Szófia forradalomról tett nyilatkozata teljes egészében szembe megy a szocialista párt álláspontjával. Ezért az MSZP Országos Elnöksége soron kívüli ülésén megtárgyalja Havas Szófia párttagságának azonnali felfüggesztését, és a fegyelmi eljárás megindítását.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik