Belföld

Csecsemőgyilkosság Hajdúszoboszlón – enyhítették a fiú büntetését

24.hu
24.hu

2016. 10. 24. 13:03

Első nyilvános ülését tartotta, egyben ítéletet is hozott a Debreceni Ítélőtábla a hajdúszoboszlói csecsemőgyilkosság ügyében hétfőn.  A két fiatalnak előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt kell felelnie ismét. Első fokon idén tavasszal döntött a Debreceni Törvényszék, akkor a lányt tizennégy, a fiút pedig – bűnsegédként – tizenkét év fegyházbüntetésre ítélték. Utóbbi vádlott büntetését azonban a tábla enyhítette, méghozzá 10 évre. A döntés jogerős.

Mindent megtettek, hogy ártsanak a magzatnak

A fiatalok a vádirat szerint 2013 májusában ismerkedtek meg. 2014 márciusában derült ki, hogy a lány teherbe esett, ekkor mindketten 19 évesek voltak. Úgy döntöttek, nem tartják meg a babát, el fogják vetetni, ám ehhez már késő volt.  Úgy döntöttek, majd ketten megoldják a dolgot. Titkolták a terhességet, és mindent elkövettek, hogy a kicsi ne szülessen meg. Az interneten kutattak módszerek után, hogy mivel árthatnak a magzatnak.

Úgy tervezték, hogy megfojtják a babát

A lány a szüleinek sem árulta el, hogy várandós. Velük élt Hajdúszoboszlón, és mindent megtett, hogy ne bukjon le.A  fiatalok hiába próbálkoztak, a terhesség nem szakadt meg, így a szülés előtt három héttel úgy döntöttek, hogy a lány meg fogja fojtani a babát, a holttestét pedig elássák. A fiú megígérte neki, hogy mindenben segíteni fogja, de mindketten reménykedtek abban, hogy a kicsi végül halva születik. Olykor elbizonytalanodtak, akkor úgy érezték, megtartják a gyermeket.

A lány ölte meg

A lány egyedül volt otthon, amikor 2014. július 8-án este elkezdett vajúdni. A fürdőkádban, állva szülte meg a babát, majd bántalmazta őt, egy törölközőbe csavarta és a fürdőszoba padlójára helyezte. Először anyját hívta fel, majd pár perccel később a barátját. Szülei rögtön taxiba ültek. A mentőket a fiú hívta, ők pedig értesítették a rendőrséget.

A baba élve született, ha a lány nem bántalmazza és időben szakszerű ellátást kap, életben tudták volna tartani.  “A sérülések olyan súlyosak voltak, hogy a sértett életét az idejekorán érkező szakszerű orvosi segítségnyújtás sem menthette volna meg” – állt a korábbi ügyészségi tájékoztatásban.

Súlyos depresszióba esett

Az elsőfokú bíróság a büntetés kiszabásakor mindkét vádlott esetében enyhítő körülményként értékelte, hogy a tettüket fiatal felnőttként követték el, részbeni beismerő vallomást tettek. A lány esetében ugyancsak enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy megbánta tettét, ahogy azt is, hogy a személyiségzavarral küzdő fiatalnál súlyos depresszió alakult ki a történtek után. A törvényszék ugyanakkor – többszörös minősülés mellett – súlyosító körülményként értékelte egyrészt az élet elleni, hasonló bűncselekmények elszaporodottságát, másrészt, hogy a bűncselekményt a vádlottak védtelen, gyermekkorú közeli hozzátartozó sérelmére követték el.

Nem volt ott

A Debreceni Törvényszék ítélete nem emelkedett jogerőre, az ügyész mindkét vádlott terhére súlyosításért, a vádlottak enyhítésért, a védők pedig eltérő minősítés okán és enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést. Másodfokon az ügy az ítélőtáblára került, ahol hétfőn megszületett a jogerős ítélet. Bár a bíró szerint  az elsőfokú bíróság “megalapozott tényállást állapított meg” és a lány esetében megfelelő büntetést szabott ki,  a fiú nem volt ott, amikor a gyilkosság történt, és “nem tudott az ölés végső megvalósítási formájáról”, a különös kegyetlenség így nem megállapítható. Ő úgynevezett pszichikai bűnsegédként vett részt a gyilkosságban.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.