Belföld

Öt SIM-kártyája lehet majd egy magánszemélynek

Nem lehet Magyarországon olyan telefonos SIM-kártya, amelynek nemzetbiztonsági célból történő megfigyelése megoldhatatlan, a titkosszolgálatok felé pedig az az elvárás, hogy a lehető legrövidebb időn belül göngyölítsék fel a gyanús eseteket –  ez a célja annak a műveletnek, amelyet a napokban indított az elhárítás.

A Magyar Idők információi szerint már mindhárom nagy mobilszolgáltatót – a Vodafone-t, a Telenort, a Magyar Telekomot – megkeresték a titkosszolgálat munkatársai. Azt várják, hogy a szolgáltatók adják át nekik

az irreális mennyiségű előfizetéssel rendelkező személyek adatait.

Nemrég írtunk arról, hogy egy hajléktalann nevére mintegy kétszázezer feltöltős SIM-kártyát vásároltak magyarországi szervezett bűnözői körök a Magyar Telekomtól. A kártyák egy része a párizsi és a brüsszeli terrorcselekményeket végrehajtó terroristasejt tagjaihoz vándorolhatott.

Arról is beszámoltunk, hogy Orbánék már elkezdtek tárgyalni a mobilszolgáltatókkal SIM-kártya ügyben.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke tegnap a Kossuth rádió 180 perc című műsorában azt mondta:

a szolgáltatóknak előtérbe kellene helyezniük a biztonságot, és fel kellett volna figyelniük arra, hogy egy magánszemély ilyen mennyiségű SIM-kártyát vásárolt.

Németh Szilárd szerint kérdés, hogy miért nem vették ezt észre. Elmondta, fontos a haszon, de elfogadhatatlannak tartja, hogy mindent gazdasági indokokkal lehessen magyarázni. Az ügyben érintett Magyar Telekom a múlt héten azt írta, nem kötelessége vizsgálni, hogy kinek a nevén hány kártya van.

A szolgáltatók az együttműködésért cserébe könnyítéseket is kaphatnak majd. A tervek szerint a cégek mentesülnének a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) fizetendő díjak alól. Jelenleg egy előfizető azonosítási költsége körülbelül 500 forintjába kerül a szolgáltatóknak. Viszont továbbra is nyitott kérdés, hogy mi lesz annak a több százezer azonosítatlan kártyának a sorsa, ami jelenleg is kint van a piacon.

A lap szerint a cél az, hogy egy magánszemély legfeljebb öt kártya birtokosa lehet.  

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik