Közélet

A TEK cáfolja, hogy a belgáktól tudták meg, a terroristák magyar GSM-boltban vettek SIM-kártyát

Terrorelhárítási Központ közleménye  szerint valótlanok a Népszabadság állításai.  

A Népszabadság még csütörtök írta meg, hogy Salah Abdeslam és emberei egy arab érdekeltségű boltban vettek magyar SIM-kártyákat, amik segítségével egymással és az Iszlám Állam főhadiszállásával tartották a kapcsolatot. A lap cikke szerint a TEK elismerte, hogy erről nem tudtak semmit addig, amíg az Abdeslam terrorszervezetének feltérképezésén dolgozó belga és francia hatóságok meg nem keresték őket jogsegélykérelemmel.

A TEK most, két nappal később közleményt adott ki, amiben “tételesen cáfolják” a Népszabadság értesüléseit. 

A Terrorelhárítási Központ szerint “a valóság az, hogy a francia és a belga hatóságok eljárásaik során nem figyeltek fel magyar telefonszámokról bonyolított gyanús hívásokra, a jogsegélykérelemben nem hívták fel a magyar hatóságok figyelmét az egy személyhez köthető nagyszámú telefon előfizetésre.” A TEK közleménye szerint “Salah Abdeslam Magyarországon használt belga telefonszámait, valamint a vele kapcsolatba kerülő terroristák által használt magyar telefonszámokat a TEK állapította meg.” Hozzátették, hogy “a magyar telefonszámok jelentős többsége egy természetes magyar személyhez, egy hajléktalan férfihez tartozott.”

A TEK szerint nem igaz az sem, hogy Salah Abdeslam és emberei egy arab érdekeltségű GSM-boltban vásárolták azokat a magyar SIM-kártyákat, amelyekkel egymással és az Iszlám Állam rakkai főhadiszállásával tartották a kapcsolatot.

A közlemény szerint  “a fenti valótlan állítással szemben a valóság az, hogy a hajléktalan férfi adatainak felhasználásával az elmúlt évek során különösen nagy számú mobiltelefon előfizetést vásároltak többségükben ismeretlen személyek. A Salah Abdeslamhoz köthető terroristákhoz összesen nyolc hívószámot sikerült beazonosítani, melyek közül hatot – különböző személyek, különböző helyeken és különböző időpontokban – aktiváltak a hajléktalan férfi nevére. A terroristák a SIM kártyákat más-más helyről szerezték be, nem egy arab érdekeltségű GSM-boltban vásárolták.”

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik