Belföld

Kiakadt az amerikai nagykövet Bayer kitüntetése miatt

Azt mondta, hónapokig tartott megértetnie a kormánnyal, hogy mennyire fontos országa számára az antiszemitizmus elleni fellépés.

Indulatosan és csalódottan beszélt egy zárt fórumon az amerikai nagykövet arról, hogy a magyar kormány kitüntette Bayer Zsoltot – ezt írja a Magyar Nemzet.

A lap értesülése szerint Colleen Bell egy nagykövetségi rendezvényen szólalt fel kedden, amely a magyar-amerikai kapcsolatokról szólt. Úgy tudják, a beszélgetés nagy részében tartotta magát a diplomáciai protokollhoz, szűkszavúan kommentálta például a korrupció kérdését, annyit mondott róla, hogy az amerikai kormány elkötelezett az átláthatóság és a tiszta üzleti környezet mellett.

Ugyanakkor, amikor szóba került Bayer kitüntetése, arról beszélt, hogy hat hónappal korábban kemény munkájába került, hogy megértesse a magyar kormány legfelsőbb szintjeivel, mennyire fontos az Egyesült Államok számára az antiszemitizmus elleni fellépés, és akkor külön megemlítette, hogy Bayer Zsolt írásait kifejezetten támadó jellegűnek tartja. Feltette azt a kérdést is, hogy ez az ember a magyar kormány véleményét fogalmazza-e meg, amire azt válaszolták neki, hogy „természetesen nem”.

Bell azt mondta, mindezek fényében Bayer kitüntetése nincs összhangban azzal a zéró toleranciával, amit a magyar kormány vállalt, és elhomályosítja azt az eredményt, amit a magyar kormány eddig elért ezen a téren.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik