Belföld

Tizenkét éves diákjával akart szexuális kapcsolatot a balmazújvárosi tornatanár – börtönbe küldik

Három év két hónap börtönbüntetésre súlyosította hétfőn a Debreceni Törvényszék annak a tornatanárnak az ítéletét, aki 2015-ben kezdeményezett intim kapcsolatot tanítványával egy balmazújvárosi iskolában. A másodfokú bíróság felügyelete alatt álló személy sérelmére, folytatólagosan elkövetett szexuális visszaélés bűntettében találta bűnösnek a férfit, akit három évre eltiltott a pedagógusi és az edzői foglalkozás gyakorlásától is. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét.

Folyamatosan közeledett hozzá

Az ítélet szerint a férfi 2014 szeptemberétől dolgozott a balmazújvárosi intézményben testnevelő tanárként, de emellett edzői feladatokat is ellátott az iskola kézilabdacsapatában, ő volt az érintett diák edzője. 2015 májusa és 2015 júliusa között – ahogy a vádiratban állt – „az edzői-tanítvány kapcsolatra alapozva érzelmi viszonyt szorgalmazott a sértettel”, és a közösségi oldalon rendszeresen kedveskedő, udvarló üzeneteket küldött neki. Tanítványával személyesen is tartotta a kapcsolatot, a gyerek emiatt elkezdett kötődni hozzá, a férfi ezt használta ki és igyekezett minél közelebb kerülni a lányhoz, szexuális kapcsolatot akart vele.

Intim fotókat küldözgetett magáról

Pár hét elteltével többször is szájon csókolta a diákot az iskolai szertárban, intim helyeken simogatta, ruhátlan fotókat küldözgetett neki, és egyszer a nyári szünetben találkozóra is hívta a 12 éves tanulót, aki végül nem ment el.

A tanár egyébként szakmaiságát illetően sosem kapott panaszt az iskola vezetésétől. A tanítványok és a szülők is inkább túl fegyelmezettnek, katonásnak tartották a férfit. A vádlott a nyilvános ülésen bocsánatot kért, ezt a kislány anyja elfogadta.

Első fokon két és fél év

Az ügyet első fokon a Debreceni Járásbíróság tárgyalta és két év két hónap börtönbüntetésre ítélte a férfit. Az elsőfokú ítéletet a vádlott és védője tudomásul vette, az ügyész azonban súlyosításért fellebbezett, így került az ügy a Debreceni Törvényszékre.

A tanácselnök az ítélet indoklásakor kiemelte: edzői státuszában a vádlott olyan szituációkba kerülhetett, amelyek szorosabb kapcsolatot tettek lehetővé tanár és diák között, és a férfi ezekkel a helyzetekkel vissza is élt. A tanács elnöke szerint az elsőfokú bíróság megalapozott ítéletet hozott, és a Debreceni Járásbíróság bizonyítási eljárása is alapos volt. A tanácselnök hozzátette: a szexuális jellegű bűncselekmények esetében visszatartó ereje lehet a hosszabb időtartamú szabadságvesztésnek – tájékoztatott a Debreceni Törvényszék hétfőn.

A döntés jogerős.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik