Belföld

Simon Gábornak halálfélelme volt Welsz Tamás miatt

A szocialista politikus tagadta bűnösségét a Fővárosi Törvényszéken, szerinte legális pénzt helyezett el az osztrák bankszámlákon.

Tagadta bűnösségét szerdai tárgyalásán, a Fővárosi Törvényszék előtt Simon Gábor volt MSZP-s politikus, akit költségvetési csalással és hamis okirattal visszaéléssel vádolnak.

A vád szerint Simon 2008 és 2012 közt vagyonnyilatkozatában csak az országgyűlési képviselői és államtitkári jövedelmét tüntette fel, ugyanakkor ez idő alatt más országban nyitott bankszámláin több százmillió forintnyi, ismeretlen forrásból származó devizát helyezett el, ami után nem fizetett személyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást. Ezzel 120 millió forintnyi kárt okozott a költségvetésnek, amit az eljárás során megtérített.

A vádirat azt is tartalmazza, hogy Simon Gábor és K. J. másodrendű vádlott hamis bissau-guineai útleveleket készíttetett Welsz Tamás vállalkozóval, amelyek felhasználásával újabb bankszámlákat nyitottak, és jelentős pénzösszegeket helyeztek el rajtuk.

Simon Gábor ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények, a másodrendű vádlott ellen felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás miatt emelt vádat az ügyészség.

A politikus a szerdai tárgyaláson ártatlannak vallotta magát, kérdésekre nem válaszolt. Felolvasott vallomása szerint az említett összegek külföldi, nem titkolt, legális forrásokból származtak és nem voltak adókötelesek. Kitért arra, hogy már 2002 előtt is tehetősnek számított, külföldön jövedelmező vagyonkezelői tevékenységet folytatott. A 2000-es években svájci bankban volt másfél millió dollárja, amelyet egy idő múlva osztrák pénzintézetekhez vitt át. Hangsúlyozta, hogy a bankok minden esetben ragaszkodtak a befizetett összegek forrásának igazolásához, és ezt ő meg is tette. Szerinte szó sincs ismeretlen forrásokról, ezek korábbi megtakarítások, amelyek után az adótanácsadók szerint nem kellett adót és egészségügyi hozzájárulást fizetnie.

A hamis útlevelekkel, számlanyitással kapcsolatos vádpontra reagálva úgy fogalmazott: Welsz Tamásról „máig se tudom, hogy megbízást teljesítő fedett ügynök vagy kalandor volt, de jól kibabrált velem”. Közölte, hogy a vádirattal ellenben Welsz Tamás kereste meg őt 2014 februárjának elején, miután a médiában hadjárat indult ellene. A vállalkozó azt mondta neki, hogy bajban van, nyomozás indul ellene és le fogják tartóztatni, csak ő segíthet rajta. Ezután Simon – vallomása szerint – megijedt és jóhiszeműen megbízást adott Welsz Tamásnak, aki elkérte tőle minden, az üggyel kapcsolatos dokumentációját. Azokat ő – miután „a színjáték és a díszlet hiteles volt” – át is adta. Majd a vállalkozó arra próbálta rávenni, hogy legalizálja – szavai szerint amúgy is legális – jövedelmeit. Állítása szerint ekkor fogott gyanút, és miután mások is figyelmeztették arra, hogy vigyázzon vele, visszavonta Welsz Tamástól a megbízást és visszakérte az iratait, amelyeket azonban nem kapott meg.

Simon szerint Welsz Tamás hatóságok előtt tett „lejárató vallomása (…) gyakorlatilag elintézte előzetes letartóztatásomat”. A politikus azt is elmondta, hogy halálfélelme volt, amikor a vállalkozó tisztázatlan körülmények között „a rendőrök karjaiban meghalt”. Közölte, nem igaz, hogy évek óta ismerték egymást, nem kért a vállalkozótól hamis útlevelet, és azt sem, hogy azzal nyisson neki bankszámlát.

Simon a tárgyaláson kérte a bíróságtól a lakhelyelhagyási tilalom megszüntetését, ám ezt elutasították azzal az indokkal, hogy a rendelkezésére álló pénz továbbra is lehetővé teszi szökését, akár a családjával együtt is. A büntetőper decemberben tanúk meghallgatásával folytatódik. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik