Belföld

Tűzifacsalókra figyelmeztetnek

Hiába fizettek, a megrendelt fát nem szállították ki nekik.

Óvatosságra inti a rendőrség a vásárlókat. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság az elmúlt egy hétben több tűzifa árusítással kapcsolatos csalásról kapott bejelentést. A sértettek egy megyei terjesztésű lapban megjelent hirdetésben feltüntetett telefonszámon rendeltek fát. Az ügyintéző egy számlaszámot adott meg, amelyre el kellett utalniuk a vételár felét. Ezt megtették, de a tüzelőt az előre egyeztetett időpontban nem szállították ki nekik.

A rendőrség keresi a csalás gyanúsítottjait, és arra figyelmeztet, hogy tűzifát lehetőleg csak telephellyel, hiteles mérleggel rendelkező cégtől, vállalkozástól vegyenek. Újsághirdetés útján, házaló árusoktól tüzelőt venni kockázatosabb, nagyobb az esélye annak, hogy csalás áldozataivá válnak. A kedvezőnek tűnő, a piaci árnál jóval alacsonyabb árról szóló ajánlatokat fontolják meg.

Megrendeléskor előre egyeztessék a kiszállítás időpontját, lehetőleg kérjék olyan családtag, vagy szomszéd segítségét a lerakodáshoz, aki jártas a tüzelőanyagok vásárlásában. Csak akkor fizessék ki a fát, ha megnézték, hogy olyan minőségű, amilyet szerettek volna és a jelenlétükben le is mérték az átadott mennyiséget. Csak a lepakolt fa árát fizessék ki. Amennyiben az eladó előleget kér, legyenek nagyon körültekintőek. Ha nem ismerik jól a vállalkozót, céget, előre ne utaljanak, és ne adjanak át pénzt.  A kiszállításkor idegeneket ne engedjenek be a házba. Mielőtt megérkeznek, készítsék elő a megbeszélt vételárat, ne a szállítók szeme láttára vegyék elő összes megtakarított pénzüket.

Ha mégis csalók áldozatává váltak, a lehető legrövidebb időn belül értesítsék a rendőrséget a 112-es segélyhívószámon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik