Belföld

Több iparikendert szeretne a kormány

A Földművelésügyi Minisztérium rendeletmódosításával újjáéledhet az iparikender-termesztés Magyarországon, a növényre egyre nagyobb igény van Nyugat-Európában, írta csütörtöki számában a Magyar Idők.

A kormany.hu honlapon megjelent, jelenleg társadalmi egyeztetés alatt lévő rendelettervezet elsősorban az alacsony tetrahidrokannabinol-tartalmú kenderfajta fogalmát és termesztésének feltételeit pontosítja, így lehetőség nyílhat arra, hogy a gazdálkodók szabadon foglalkozzanak a haszonnövény termesztésével.

A módosítás szerint a gazdálkodók csak fémzárolt vetőmagot használhatnak, a termesztést be kell jelenteniük, erről a hatóság termesztési igazolást állít ki és tájékoztatja a rendőrséget is. A lap felidézte, korábban előfordult, hogy az ipari kendert termesztő gazdával szemben a rendőrség eljárást kezdeményezett, ez most nyilvántartás alapján könnyen tisztázható lehet.

A Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint mintegy harminc-negyven hektáron foglalkoznak kendervetőmag termesztésével a gazdálkodók, míg az ipari felhasználásra további kétszáz hektáron vetettek az idén a haszonnövényből, de a bővülő kereslet hatására egyre nagyobb területen foglalkozhatnak kendertermesztéssel a gazdálkodók. A kenderből készített termékeket az élelmiszer- és kozmetikumgyártás mellett a papír- és a textilipar, az építő- és az autóipar, valamint az állattenyésztés is felhasználja.

(mti)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik