Belföld

Megváltoztatnák a gyógyszerreklámokban elhangzó figyelmeztetést

tablettak(210x140).jpg (Array)
tablettak(210x140).jpg (Array)
A gyógyszergyártók szervezetei szerint túl negatív és nem célravezető a mostani szöveg a kockázatokról és mellékhatásokról.

A gyógyszergyártókat képviselő szervezetek megváltoztatnák a gyógyszerreklámok végén elhangzó figyelmeztetést – tudta meg a Magyar Idők.

A Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete és a Magyar Gyógyszerész Kamara úgy véli, hogy a mostani figyelmeztetés – „a kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát és gyógyszerészét” – negatív előítéleteket köt a gyógyszerekhez, és nem segíti a betegeket a készítmények előírásszerű alkalmazásában. Ehelyett a következő szöveget javasolják:

A gyógyszer biztonságos alkalmazásáról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg gyógyszerészét.

A Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatója elmondta: sokkal fontosabb lenne, hogy a betegek a gyógyszerek biztonságos alkalmazására figyeljenek, arra, hogy hogyan, mikor, mennyi ideig, milyen más készítménnyel alkalmazhatják együtt az adott orvosságot. Ehelyett most a legtöbben a lehetséges mellékhatásokat böngészik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik