vendégmunkás (vendégmunkás, )
Belföld

Nagyon kevés vendégmunkás jön Magyarországra

24.hu
24.hu

2016. 07. 19. 07:53

Korábban a témában:
A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szerint 100-200 ezer ember hiányzik a magyar munkaerőpiacról, de tavaly alig több mint 16 ezer külföldi vállalt nálunk munkát, írja a Világgazdaság.
Tavaly összesen 5245 munkavállalási engedélyt adtak ki külföldieknek a kormányhivatalok, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal. Ez 12,3 százalékkal több az előző évinél. A lap szerint ez nem feltétlenül jelent növekedést, inkább csak azt mutatja, hogy pontosabb lett az adatbázis.
A reális helyzetet jobban mutatja az, hogy tavaly év végén összesen 7366 munkavállalási engedély volt érvényben: korábban ezeknek a száma valamivel 20 ezer alatt mozgott, 2014-ben csökkent először, és a folyamat azóta is tart.
Összehasonlításképpen
a 10,5 milliós Csehországban több mint 400 ezer külföldi rendelkezik munkavállalási engedéllyel.
Közel duplájára nőtt a szerb állampolgároknak kibocsátott engedélyek száma, 80,5 százalékkal többet adtak ki indiai munkavállalók részére, de az ukrán, japán, vietnami és bosnyák állampolgárok száma is több mint 30 százalékkal nőtt 2014-hez viszonyítva. A korábbiakhoz képest jelentősen, 43,6 csökkent a kínai foglalkoztatottak száma 2015-ben, bár a nekik kibocsátott munkavállalási engedélyek alapján még így is a harmadik legnépesebb csoport a külföldi foglalkoztatottak között.
A külföldi munkavállalás földrajzi és ágazati megoszlása egyaránt azt mutatja, hogy a vendégmunkások többsége oda áramlik, ahol a legnagyobb a munkaerőhiány. Így nem meglepő módon a legtöbb munkavállalási kérelmet és engedélyt tavaly a fővárosban és a Közép-Magyarország régióban regisztrálták – olvasható a lapban.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

On 20.07.2017 more than 10000 people protested in front of the presidential palace in Warsaw against the ongoing process of changing the judicial system of the country. - NO WIRE SERVICE - Photo: Jan A. Nicolas/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.