Belföld

A házassági vagyonjogi szerződés (x)

24.hu
24.hu

2016. 07. 18. 00:00

Házassági vagyonjogi szerződést kötni ma már nem egyedi hóbort és nem a felek egymással szembeni bizalmatlanságát tükrözi. A jövőbeni viták és pereskedés elkerülése érdekében érdemes ilyen szerződést kötni például azoknak a pároknak, ahol az egyik fél jóval tehetősebb a másiknál, nagy öröklött vagyona van, vagy éppen részesedéssel rendelkezik egy gazdasági társaságban.

A házassági vagyonjogi szerződésben a házasulók és a házastársak maguk határozhatják meg azt a vagyonjogi rendszert, amelyet a házastársi vagyonközösség helyett a szerződésben meghatározott időponttól életközösségük időtartama alatt a vagyoni viszonyaikra alkalmazni kell.

Ha a felek nem kötnek házassági vagyonjogi szerződést, úgy életközösségük alatt házassági vagyonközösség jön létre, ami azt jelenti, hogy bármelyikük is szerezte a vagyont, az a házastársak közös vagyonába kerül. Igaz ez arra az autóra, ingatlanra, ami ugyan kizárólag az egyik fél nevén van, de arra a tartozásra is, amit kizárólag a másik fél halmozott fel.

Akkor is érdemes tehát ilyen szerződést kötni, ha az egyik fél kockázatos, vállalkozási tevékenységet folytat, és nem akarják a felek, hogy egy rossz döntés miatt az egész vagyonuk elússzon.

A választható vagyonjogi rendszerek közül a Polgári Törvénykönyv kettőt szabályoz:

A közszerzeményi rendszer lényege, hogy a házastársak életközösségük fennállása alatt önálló vagyonszerzők, mindenki a maga nevére szerez vagyont, ha viszont a házastársak között az életközösség megszűnik, elszámolásnak van helye, és követelhető annak a vagyonszaporulatnak a megosztása, ami a vagyonukban közszerzemény.

Magyar Országos Közjegyzői Kamara

Ha a házastársak a vagyonelkülönítés szabályai szerint gazdálkodnak, akkor a vagyonközösséget teljesen vagy egyes, konkrétan meghatározott vagyonszerzéseik tekintetében kizárják. Ebben az esetben akármilyen vagyont szerez az egyik fél, az a másik félre nem hat ki, a házastársak vagyonukat önállóan használják és kezelik, de ez egyben azt is jelenti, hogy a másik fél tartozásáért sem kell felelősséget vállalniuk.

A házassági vagyonjogi szerződés akkor érvényes, ha azt a házasulók, házastársak személyesen, közjegyző előtt közokirati, vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokirati formában kötik meg.

A feleknek lehetőségük van arra is, hogy szerződésüket közjegyzővel bejegyeztessék a Magyar Országos Közjegyzői Kamara által vezetett Házassági Vagyonjogi Szerződések Országos Nyilvántartásába. E nyilvántartásba való bejegyzés célja az, hogy harmadik személyek ne hivatkozhassanak arra, hogy a szerződés fennállásáról nem tudtak.

Házassági vagyonjogi szerződést kötni racionális döntés, ugyanis számos későbbi jogvita megelőzését szolgálja, illetve pontosan meghatározható a szerződő felek különvagyonának köre is. Nem kell tehát aggóni amiatt, hogy az egyik házastárs örökségén vett balatoni nyaraló vagy a neki ajándékozott belvárosi lakás tekintetében később a másik házastársnak igénye merülne fel.

A cikk szerzője: Dr. Szécsényi-Nagy Kristóf a MOKK jogi ügyvezetője, közjegyző

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.