Élő Belföld

Lázár: Érdemi átalakítás jön a kormányban

Nincs csütörtök Lázár János nélkül. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ismét elmondta, mit miért csinál a kormány.

Elhangzott, hogy

  • mindenki menjen el a kvótanépszavazásra;
  • együttműködünk Ausztriával a határellenőrzés terén;
  • a kormány a magyarországi szerzetesrendek adósságtörlesztéséről döntött;
  • érdemi változás jön a kormány munkájában, két kormánykabinet lesz;
  • Lázárnak több munkája lesz;
  • a Sorsok Házát nem lehet a magyar zsidóság nélkül átalakítani;
  • a kormány szerint nincs szükség vendégmunkásokra;
  • a Csontváry Múzeum várhatóan Pécsről Budapestre költözik;
  • Orbán meghívta az új osztrák kancellárt;
  • Lázár továbbra is kilépne az EU-ból;
  • semmi értelme a “gyere haza” programnak.

És vége is

Most már mi is tudjuk, mit miért csinál a kormány. Köszönjük, hogy velünk tartottak.

Semmi értelme a "gyere haza" programnak

Komoly, központi problémáról van szó. Lázár ismételte önmagát, a nyugat-európai piac jobban fizet a magyarnál. A fiatalok arra alapoznak, hogy kimennek, pénzt keresnek, majd hazajönnek és itt alapítanak családot. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a legbátrabbak, legtehetségesebbek keresik a kenyerüket külföldön.

Csontváry Múzeum

A Miniszterelnökség bonyolítja le az ötletpályázatot, ami nyomán valószínűleg Budapestre költözik a kiállítás. A pályázatokat díjazzák, ezért kaphatott félmillió forintot egy terv, amely Felcsútra álmodta meg a Múzeumot. Lázár megjegyezte, nem szeretnének Pécsnek ártani a döntéssel.

Rövid időre bezár az Operaház

Költöznie kell az Operaháznak, mert felújítják, a felújítás alatt zárva tart. Az Erkelben és az Eiffel-csarnokban is fognak játszani.

Nem számolgat a kormány

Azon dolgoznak, hogy aki itt születik, az itt dolgozni is tudjon. Tény, hogy a nyugat-európai piaccal nem tud versenyképes fizetést adni Magyarország.

Mindent elkövetünk azért, hogy ez a különbség kisebb legyen. Cél, hogy a Londonban élők érdekeit megvédjük, és van is realitása, hogy megállapodás születik.

4,5 millió ember fizet már adót, de mindig vannak olyan régiók, ahol nincs munka, nincs boldogulási lehetőség. Lázár tudna indokokat mondani, hogy a vendégmunkások behozatala miatt még több fiatal hagyná el az országok.

Lázár továbbra is kilépne az Unióból

A 888 nem maradna, de Lázárt ez nem győzte meg, hogy megváltoztassa véleményét. Mint mondta, ő nem szeret hazudozni, ezért is örül, hogy egy olyan párt tagja, ahol kimondhatja véleményét.

Miniszteri tapasztalataim alapján nagyon pesszimista vagyok. Nem az a kérdés, hogy európaiak vagyunk-e vagy sem. De az Európai Unió és az Európai Tanács nem egyenlő Európával. Előállt az a történelmi szégyen, hogy az Európai Bizottság munkája miatt az egyik legfontosabb uniós alaptag kilépett. Ahogy az EU ma működik, az taszítja az embereket.

Lázár kifejtette, szánalmas, hogy a magyar sajtó a Brexit mellett szavazókat szidja. Aki ilyet mond, az homokba dugja a fejét és tiszteletlen. Ő nem törne pálcát az olyanok feje felett, akik ki akartak lépni.

Halászkérdés

Kiváló példa arra, hogy mit tárgyal meg a két kormánykabinet munkája során. 150 ember sorsáról beszélünk, nem szabad félvállról venni. A kormány jelenleg azt találja a legjobbnak, hogy a MOHOSZ-szal közösen keres megoldást az új működtetési keret miatt hátrányt szenvedő halászok számára.

Lázár nem tudta, hogy Felcsúton sportcsarnok épül

De nem is értette, mi ezzel a baj. Szerinte Felcsút azért nem jó példa, mert az ország egyik legsikeresebb akadémiája működik a városban. Ráadásul bármelyik város lehívhatja a TAO-pénzeket, Hódmezővásárhelyen például olyan műfüves pálya épült, aminek a teteje fedett, az oldala nem – büszkélkedett Lázár.

Tusk üdvözli a határzárat

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint két megoldás van a migránsáradat ellen: megállapodik Törökország és az Európai Unió Görögországot illetően és a közép-európai országok határzár.

Lázár szerint azért nem jönnek a menekültek, mert Bulgária, Magyarország és Ausztria lezárta a határait.

Nem kellenek vendégmunkások

Lázár az RTL Klub kérdésére még egyszer elmondta, mindaddig amíg nem segítettünk mindenkinek, addig nincs szükség vendégmunkásokra. És a kormány nem ért egyet az MGYOSZ javaslatával, miszerint szakmunkások tízezreit kéne Magyarországra hozni.

"Homolya Róbert a miniszterelnök embere"

Nem az enyém, ha már ha lehet ilyet mondani. Negy feladata van, Magyarország útépítését koordinálni, az útépítéseket és a vasútépítéseket a kivitelezési státuszig irányítani. Kezébe veszi a beruházások előkészítését, a MÁV és a Volán üzemeltetése viszont nem az ő hatásköre és feladat. Az ő munkája, hogy nyomást gyakoroljon a kivitelező cégekre, hogy minél hamarabb elinduljunk az útépítések felé.

– mondta Lázár a közlekedési ügyek kormánybiztosának kinevezett Homolyáról. Megjegyezte, az elkövetkező hat évben 2500 milliárd forintból valósulnak meg útépítések, ebből 1300-1400 milliárd uniós forrásból.

Sorsok Háza

A Sorsok Házát nem lehet a magyar zsidóság nélkül átalakítani. Kapkodásra semmiféle ok nincs, értelme a dolognak akkor van, ha képesek vagyunk konszenzusra jutni

– felelt újságírói kérdésre Lázár.

Külföldi szakmunkások helyett miért nem hívják haza a külföldön élő magyarokat?

Gondolom jól tudják, hogy ez egy hosszú ideje fennálló probléma. Nekünk azoknak kell elsősorban segíteni, akik itt élnek Magyarországon. Amíg itthon 5-6 százalékos a munkanélküliség, addig velük kell foglalkozni. Az a kötelességünk, hogy a magyar munkanélkülieknek segítséget nyújtsunk. Ha elfogynak, akkor lehet elkezdeni foglalkozni a külföldön élőknek, de ennek még nincs aktualitása

– fogalmazott Lázár János,  miután Varga Mihály tegnap azt nyilatkozta, hogy több tízezer külföldi szakmunkásra lenne szükség Magyarországban.

Orbán új feladatokat adott Lázárnak

A gyerekeim örülnek, mikor azt olvassák az újságokban, hogy a papájuknak kevesebb munkája lesz, aztán csalódnak az újságírókban, mikor többet dolgozik. Miniszterelnök úr új feladatokkal látott el engem. Én pedig elfogadtam, teszem hozzá

– értékelt Lázár.

Béremelések

A költségvetés tartalmaz béremelést a szociális ágazatban dolgozók számára. Jelentős összegű védőnői béremelés következik. Folytatódik a rendőrök, katonák, pedagógusok béremelése is.

Lázár nem aggódik

A Miniszterelnökség munkatársai nem változnak

– említette Lázár, de nem kívánt mélyebben belemenni a témába.

Hozzátette, érzése szerint neki több munkája lesz, mint eddig, ugyanis mindkét kabinetben érintett. Azt szeretnék, ha a kormány olyan döntéseket tudna hozni, mely hatékonyan segíti a gazdasági növekedést.

Még inkább profivá kell válnunk

– zárta le a témát.

Az Államkincstár átalakítása sokkal fontosabb annál, mint sokan gondolnak első ránézésre. Jövőre ennek már új formában kell működnie. A tartalmi változást a két kabinet hozhatja meg.

 

Érdemi változás jön a kormány munkájában

Jogi rendelet alatt álló szerkezetátalakításról döntött a miniszterelnök. A kormány munkája két kormánykabinetre, stratégiai és gazdasági kabinetre oszlik, mindkettőt miniszter vezeti. A döntés azt a célt szolgálja, hogy több idő maradjon a két kabinetben a jelentős társadalmi és gazdasági határozatok előkészítésére és hogy hatékonyabbá váljon a kormányzati tevékenység – mondta Lázár.

Adósságtörlesztés

A kormány a magyarországi szerzetesrendek adósságtörlesztéséről döntött. 22 milliárd forintról van szó.

Költözik a Természettudományi Múzeum

A kormány arra kért javaslatot, hol legyen az épület, ahol a fölhalmozott értékeket meg lehet tekinteni. A Természettudományi Múzeum számára méltó és az ottani műemlékek számára megfelelő épületet kell találni.

Olvasói sztorik