Belföld

A kamionsofőr lehet a felelős a debreceni szurkolók haláláért

Mint arról korábban a 24.hu is írt, február 27-én este a 47-es főúton egy kamion pótkocsijának hátsó kereke levált a tengelyről és egy személyautónak ütközött Derecske és Berettyóújfalu között, a 32-es kilométernél. A kocsiban négy debreceni kézilabda-szurkoló utazott, közülük hárman a helyszínen meghaltak. A Békéscsaba elleni bajnoki után tartottak hazafelé.

A kamionsofőrrel szemben kettőnél több ember halálát eredményező közúti baleset gondatlan okozása miatt emeltek vádat, az első tárgyalást július 7-én tartották a Berettyóújfalui Járásbíróságon.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A vádirat szerint Cz. R. a lengyelországi Torunból akarta Magyarországon keresztül Bukarestbe szállítani a nála lévő 13 tonnányi árut. Kollégájával együtt haladtak Debrecenig, amikor a másik jármű lemaradt.

A vádlott egy autóbuszöbölben várta meg társát. A pihenő alatt rendellenességet tapasztalt a pótkocsi jobb hátsó tengelyén lévő dupla kerék rögzítésén. Ekkor már sötét volt, így csak meghúzni tudta a kerékrögzítő csavarokat.

Később egy derecskei benzinkúton végezte el a pótkocsi kerekének leszerelését. A munkát szakszerűtlenül végezte, nyomatékkulcs helyett ugyanis házilag eszkábált kerékszerelő eszközökkel dolgozott.

Az ügyészség szerint ráadásul több tényező is a rendeltetés-ellenes működésre utalt és a vizsgált anyagroncsolódások már a kerékcsere idején fennálltak.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A sofőr ezt követően folytatta tovább útját enyhén sem biztonságos járműjével, amellyel többször a megengedett sebességet is túllépte.

12 kilométer múlva a jobb hátsó kerék levált a tengelyről és megtörtént a tragédia.

Miután elhangzott a vádirat, a bíróság a vádlottat hallgatta meg, aki nem tett vallomást. Mellette a tanúkat, köztük a személygépjárműben utazó, egyetlen életben marad sérültet hallgatták meg.

(via Velvet)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik