Belföld

Szanyi Tibor alkotmányjogi panaszt nyújtott be a Kúria döntése ellen

Alkotmányjogi panasszal fordult a szocialista Szanyi Tibor az Alkotmánybírósághoz (Ab) a kvótareferendummal kapcsolatos május 3-ai kúriai döntés miatt.

Az EP képviselő hétfőn Budapesten a panasz benyújtása után tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy

a kormány által kezdeményezett népszavazás súlyosan sérti az Európai Unió szuverenitását, mert a 2007-ben aláírt lisszaboni szerződés közös politikává teszi a menekültügyi kérdéseket.

Szanyi Tibor szerint a kérdés a költségvetést is érinti, mert ha Magyarország nem fogadja be a menekülteket, akkor menekültenként közel 79 millió forintot lesz köteles fizetni. Ez 1294 fővel számolva 102 milliárd forintot jelent.

Szanyi már korábban is alkotmányjogi panasszal fordult ebben az ügyben az Alkotmánybírósághoz, de panaszát a testület elutasította. Akkor a népszavazás kiírását elrendelő május 10-ei országgyűlési határozatot támadta meg, az Ab június 21-én utasította el.

Az ellenzéki politikus elmondta,

ha az államfő panasza elbírálása előtt kiírja a referendumot, akkor a strasbourgi testületekhez fordul.

Szanyi Tibor szerint Lázár János és Kovács Zoltán meg akarnak ágyazni “a Huxitnak”, a magyar kilépésnek, és egy arról szóló népszavazásnak. Ez politikai bűncselekmény Magyarország népével szemben, mondta.

Beszélt arról is, hogy társadalmi vitát lát szükségesnek Magyarország európai uniós tagságáról, az EU fő céljáról, az egyre szorosabb egységről.

A Kúria május 3-án hagyta jóvá a Nemzeti Választási Bizottság kvótareferendumot hitelesítő határozatát.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik