Közélet

Szanyi Tibor: “No bees, no food”

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 10. 02. 07:22

A szocialista EP-képviselő Brüsszelben sötét jövőt jósolt.

A méhek védelme az éhezés elleni küzdelem része, vette át a környezetvédők érvelését Szanyi Tibor.

No bees, no food – Ha kipusztulnak a méhek, abba belehal az emberiség is.

Brüsszelben a Méhek Európai Hete keretében az EU legnagyobb agrárképviseleti szövetsége, a Copa-Cogeca által szervezett tanácskozás európai parlamenti házigazdájaként beszélt a magyar politikus.

Ha a méhek eltűnnek, akkor az emberiség előbb kerül az éhezés szélére, mint bármi más okból. Bár igen fontos a méztermelés is, a méhek haszna kevésbé ebben rejlik, hanem sokkal inkább a növények beporzásában.

A 23 millió európai gazdát és 22 ezer európai agrárszövetkezetet tömörítő Copa-Cogeca finn főtitkára, Pekka Pesonen hangsúlyozta, az EU-ban az elmúlt 10 évben hiába nőtt a méhkasok száma 30 százalékkal, a méhek mézben mért teljesítménye nem változott, vagyis drámai a gyengülés mértéke.

Szanyi Tibor arról beszélt, hogy nem tudjuk pontosan, mi minden az oka a méhek egyre gyakoribb tömeges pusztulásának, de az biztos, hogy a háttérben az emberi szennyezés is áll.

A levegőtől a talajig mindenütt az ördög ürülékét terítjük.

A magyar politikus ezért üzent az Európai Bizottságnak, hogy gyorsítsa fel a méhpusztulással kapcsolatos elemzéseket és kutatási projekteket, mert “valójában versenyt futunk az idővel”.

Min korábban megírtuk, régóta panaszkodnak világszerte a méhészek a méhek rejtélyes és hirtelen eltűnésére, a mézelő méhcsaládok tömeges pusztulására. A környezetvédők régóta kongatják a vészharangot, hogy csak Európában 4000 zöldség léte függ a virágbeporzók munkájától.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.