Belföld

Rétvári: a minőségi felsőoktatás csak minőségi gólyatáborral kezdődhet

Retvari-Bence(960x640).jpg (Array)
Retvari-Bence(960x640).jpg (Array)

Megírtuk, hogy kilenc év börtönre ítélte a harmadfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla azt a 40 éves budapesti férfit, aki 2014 augusztusában az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) fonyódligeti gólyatáborában megerőszakolt egy lányt.

A táblabíróság szerdán helybenhagyta a Kaposvári Törvényszék tavaly novemberi ítéletét, amely az első fokon eljáró Fonyódi Járásbíróság által 2015 júniusában kiszabott hét és fél éves büntetést kilenc évre súlyosbította.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kijelentette, hogy a korábbi gólyatábori erőszakos esetek után a kormány egyeztetett az egyetemek és a hallgatók képviselőivel. Az egyeztetések során mindegyik fél vállalta olyan intézkedések megtételét, amelyek biztonságosabb gólyatáborokat tudnak teremteni.

Kitért arra is, hogy a parlament tavaly nyáron fogadta el a felsőoktatási törvény módosítását. Ez fontos garanciát tartalmaz: tisztázták az egyetemi hallgatójelölt felvétel utáni, de még a beiratkozás előtti jogviszonyát. Emellett a szervezeti és működési szabályzatban külön ki kell térni a gólyatáborok szervezésére is. A rendezvény szervezéséért felelős személy nevét a meghívóban fel kell tüntetni, valamint személyi azonosító adatait és elérhetőségét az egyetem rendelkezésére kell bocsátani.

Mindazzal, hogy valaki a nevével vállalja a rendezvény szervezését, a felelősségi viszonyok sokkal tisztábbakká válnak. A minőségi felsőoktatás csak minőségi gólyatáborral kezdődhet – mondta Rétvári.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik