Belföld

LMP: Fazekas Sándor génmódosított vetőmagokat kért Washingtonban

Az LMP információi szerint Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter áprilisi washingtoni látogatásán kutatási célra génmódosított vetőmagokat kért tárgyalópartnereitől, ezzel szembemenve az alaptörvénnyel.

A párt országgyűlési képviselője, Sallai R. Benedek közleménye szerint az LMP birtokába jutott dokumentumokból ez egyértelműen kiderül. A miniszter “letérdelt az amerikai GMO-lobbi és a nagyvállalati érdekek előtt”, belement abba az “alkuba”, hogy a TTIP (Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség, amely az Egyesült Államok és az Európai Unió piacainak egybenyitásáról szól) sikerének egyik zálogaként megszűnjön Magyarország GMO-mentessége – fogalmazott.

Az EU-ban eddig két géntechnológiával módosított növényt engedélyeztek termesztésre,

Magyarországon azonban mindkét fajta köztermesztése tilos, ahogyan kutatási célra is tiltott a génmódosított vetőmagokat az országba hozni

– emlékeztetett. Emlékeztetett: az alkotmány szerint Magyarország megőrzi a genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdaságát. Szerinte Fazekas Sándor ennek éppen az ellenkezőjét képviselte zárt ajtók mögött. Ezzel szembement az alaptörvénnyel és megtévesztette a magyar embereket, ezért “a legkevesebb, amit tehet, hogy lemond hivataláról” – írta az LMP-s politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik