Belföld

Tóbiás: erősebb, szolidárisabb Európa a cél

Magyarország az európai közösség teljes jogú és egyenrangú tagjaként kíván politizálni, az MSZP pedig nem tér le arról az útról, amely egy erősebb, szolidárisabb Európa létrehozásához vezet, mondta az MSZP elnök-frakcióvezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón, miután több mint harminc ország nagykövetével, illetve diplomatájával találkozott.

Tóbiás József közölte, a találkozó egyik témája a gazdasági helyzet volt, világosan látszik ugyanis, hogy Magyarország leszakad a visegrádi négyektől, az Európai Unió versenyképes országaitól. Megbukott az unortodox gazdaságpolitika, ami valójában az elmúlt 25 év neoliberális gazdaságpolitikájának folytatása – vont mérleget.

Az ellenzéki politikus szerint ennek a gazdaságpolitikának kiürültek egyedüli tartalékai, az uniós források. Ennek hiányában gondban van a magyar gazdaság – mutatott rá. Közölte, ennek következménye, hogy az egészségügyet, az oktatást és a szociális területet nagy mértékben érinti a forrásmegvonás, a “kivéreztetés”.

Elmondta, hogy a találkozón a korrupcióról is beszéltek. Szerinte intézményesített, törvényesített korrupcióról lehet beszélni Magyarországon. Jogszabályokkal vesznek el olyan vagyonelemeket, mint a takarékszövetkezetek, a trafikok, az állami földek – tette hozzá.

Az MSZP elnöke beszélt arról is, hogy a találkozón világossá tették, hogy a magyar társadalom egy szolidárisabb és biztonságosabb európai közösségben érdekelt.

A magyar társadalom tudja, hogy a jövője nagy mértékben azon múlik, hogy az uniós tagállamokkal milyen viszonyt ápol Magyarország – mondta.

Tóbiás József szólt arról is, hogy a találkozón az MSZP másfél hét múlva esedékes tisztújító kongresszusáról is szó volt. Nem személyi, hanem tartalmi kérdésekről esett szó ezzel kapcsolatban. Hozzátette: arról volt szó, melyek azok a programpontok, amelyekkel 2018-ban többet szeretnének, mint kormányváltás.

Kitért arra, hogy negyedévente hívják találkozóra a diplomatákat; több mint harminc uniós és unión kívüli ország nagykövete kapott meghívást, és a találkozón döntő többségben nagykövetek vettek részt.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik