Belföld

Olcsón szabadulnának az éttermektől a balatoni vendéglátósok

torkos csütörtök étterem (vendéglő, étterem, )
torkos csütörtök étterem (vendéglő, étterem, )

Egy év alatt 9 százalékkal csökkent a balatoni településeken működő vendéglátó-ipari egységek kínálati ára – írta meg az ingatlan.com felmérése alapján a hvg.hu. Az ingatlan.com 2012-tól összesen több mint ötszáz eladásra meghirdetett étterem, kocsma és szálloda kínálati adatait vizsgálta meg, eszerint idén tavasszal több mint 100 Balaton-közeli vendéglátó-ipari egységet kínáltak eladásra a tulajdonosok.

A Balaton-környéki vendéglátó-ipari egységeket átlagosan 63 millió forintért ajánlották a tulajdonosok, ez 27 százalékkal elmarad a tavalyi kínálati ártól. 

Balogh László, az ingatlan.com szakértője szerint beszédes az adat, miszerint tavalyhoz képest 9 százalékkal 199 ezer forintra mérséklődött a vendéglátó-ipari egységek átlagos négyzetméterára. Az árcsökkenés már a népszerűbb városokban, Siófokon, Balatonfüreden és Zamárdiban is érzékelhető.

Balogh úgy látja: a visszaesés részben azzal magyarázható, hogy a vendéglátóipar munkaerőhiánnyal küzd. A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet elemzése szerint összefüggésben lehet azzal, hogy a vendéglátásban dolgozók egyre többen vállalnak munkát külföldön, ez pedig sok vállalkozót arra kényszerít, hogy feladja korábbi tevékenységét.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik