Belföld

Lehallgatás az Eötvös Intézetben: furcsa érvvel hárított a belügy

24.hu
24.hu

2016. 06. 10. 09:27

Az teljesen irreleváns, hogy a megtalált poloska egy filléres eszköz.

Furcsa érveléssel hárította el a Belügyminisztérium azt a gyanút, hogy a magyar hatóságok helyezhettek el lehallgató eszközt az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet irodájában.

A Belügyminisztérium közli, hogy a készülék kiskereskedelmi forgalomban húszezer forintért beszerezhető. A jogszabályok keretei között a titkos információgyűjtés, illetve a titkos adatszerzés eszközeivel szolgáltatást végző belügyi szervezet saját eszközeit nem internetes portálon, és nem a sarki boltban vásárolja meg

– írták. A 444 ugyanakkor azt írja: az, hogy a megtalált lehallgató egy filléres eszköz, nem érv, mert a célnak pont megfelel. Ráadásul a Belügyminisztérium e helyett védekezhetett volna azzal is, hogy a magyar titkosszolgálatoknak nincs szükségük telepített eszközökre a törvényes megfigyeléshez.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a portálnak azt mondta: a magyar jogszabályok szerint a távközlési szolgáltatóknak hozzáférést kell biztosítaniuk az adatforgalomhoz a titkosszolgálatok részére, vagyis elég lenne tőlük kérni. A gyakorlatban viszont nincs jogi lehetőség arra, hogy lehallgassanak egy intézményt, mert titkos megfigyelést csak konkrét személy ellen, és csak célhoz kötötten lehet kezdeményezni.

Más a helyzet, ha a lehallgatást nem titkosszolgálatok végzik – magánvállalkozások használhatnak ilyen telepített eszközöket, mert nekik nincs hozzáférésük a szolgáltatók központjához. Az így megszerzett információkat hivatalos eljárásban nem lehet felhasználni, de ez nem is feltétlenül cél. Tarjányi azt sem tartotta elképzelhetetlennek, hogy a megfigyeléseket kiszervezzék magánvállalkozásoknak, vagy akár az ügyben érdekelt külföldi titkosszolgálatoknak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Charleroi, 2017. szeptember 19.
A Ryanair ír légitársaság repülőgépei a belgiumi Charleroi repülőtéren 2017. szeptember 19-én. A cég több mint 2000 járatát törölte, ebből 143 Belgiumból induló járatot pilótahiány, a légiforgalmi irányítás kapacitásának szűkössége, a sztrájkok, a kedvezőtlen időjárás, valamint a személyzet szabadságának kötelező kiadása miatt. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.