Belföld

Lehallgatás az Eötvös Intézetben: furcsa érvvel hárított a belügy

24.hu
24.hu

2016. 06. 10. 09:27

Az teljesen irreleváns, hogy a megtalált poloska egy filléres eszköz.

Furcsa érveléssel hárította el a Belügyminisztérium azt a gyanút, hogy a magyar hatóságok helyezhettek el lehallgató eszközt az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet irodájában.

A Belügyminisztérium közli, hogy a készülék kiskereskedelmi forgalomban húszezer forintért beszerezhető. A jogszabályok keretei között a titkos információgyűjtés, illetve a titkos adatszerzés eszközeivel szolgáltatást végző belügyi szervezet saját eszközeit nem internetes portálon, és nem a sarki boltban vásárolja meg

– írták. A 444 ugyanakkor azt írja: az, hogy a megtalált lehallgató egy filléres eszköz, nem érv, mert a célnak pont megfelel. Ráadásul a Belügyminisztérium e helyett védekezhetett volna azzal is, hogy a magyar titkosszolgálatoknak nincs szükségük telepített eszközökre a törvényes megfigyeléshez.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a portálnak azt mondta: a magyar jogszabályok szerint a távközlési szolgáltatóknak hozzáférést kell biztosítaniuk az adatforgalomhoz a titkosszolgálatok részére, vagyis elég lenne tőlük kérni. A gyakorlatban viszont nincs jogi lehetőség arra, hogy lehallgassanak egy intézményt, mert titkos megfigyelést csak konkrét személy ellen, és csak célhoz kötötten lehet kezdeményezni.

Más a helyzet, ha a lehallgatást nem titkosszolgálatok végzik – magánvállalkozások használhatnak ilyen telepített eszközöket, mert nekik nincs hozzáférésük a szolgáltatók központjához. Az így megszerzett információkat hivatalos eljárásban nem lehet felhasználni, de ez nem is feltétlenül cél. Tarjányi azt sem tartotta elképzelhetetlennek, hogy a megfigyeléseket kiszervezzék magánvállalkozásoknak, vagy akár az ügyben érdekelt külföldi titkosszolgálatoknak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.