Belföld

Tibi atya nem nyilatkozik, mert pusztulat másnapos

Talán legutóbb a Jobbik-tisztújítás idején volt akkora médiaszél, mint most az Oravecz Nóra-Tibi atya perpatvar körül. Akik lemaradtak volna a hét médiaeseményéről, azoknak álljon itt a Facebookon gründolt birodalmak összecsapásának rövid krónikája:

  • Tavaly karácsony előtt két héttel jelent meg Tibi atya (illetve legyünk pontosak: atyáék, mert a kitalált alkoholista egyházi ember mögött egy kisebb csoport áll) füveskönyve, a Minden napra egy feles. Az iszákos karakter nem fogta vissza pennáját, melynek hegyére Oravecz Nóra modernkori gurut is feltűzte. A brand (igen, az, 1,1 millió Facebook követővel) blogja szerint a könyvben arról értekeznek, hogy “Humbákföldén csoportos leszbikus pornót forgatnak vele, ahol egy méteres dildóval, és magukat gyönyörűnek látó, nagyvalagú postai telefonkezelőkkel, illetve havanna-lakótelepi háziasszonyokkal paráználkodik. Évente 4-5 kiadott “könyvével” ezt napi szinten csinálja.”
  • Tibi atya állítja: egyeztetett a kiadóval a vitriolos mondatokról. Sőt: a felelős szerkesztő öblös nevetések kíséretében biztosította őket, hogy a szabadszájú mondatok még jót is tesznek az eladásnak.
  • A könyvet elkapkodták, karácsony után azonban arról értesült a humbákföldi pap és ministránsai, hogy a Libri kiadó visszahívta a még eladatlan példányokat, “az oraveczes cikket kiszedve újrakötötték őket, majd a második nyomásból teljesen el is tüntették azt” – állítja a szeszkedvelő lelki vezető.
  • A már 11 ezer lájknál járó biliborító bejegyzésben arról ír az unortodox parókia, hogy mikor személyesen is tiszteletüket tették a kiadónál, már egy másik szerkesztő fogadta őket, aki azzal indokolta a cenzúrát, hogy Oravecz az ő szerzőjük, ráadásul menedzsere megfenyegette őket, hogy mindenkit beperel, és kiadót váltanak. Ez elég nagy érvágás lenne a Librinek, Oravecz könyvei rendre az eladási listák élén landolnak. Ekkor tudták meg azt is, hogy a könyvet gondozó szerkesztőt elbocsátották. Az új szerkesztő felajánlotta, hogy visszaadják a könyv jogait, így ha Tibi atyáék saját kiadásban publikálják, övék minden felelősség.
  • Az acélmájú reverendás visszaemlékezése szerint a kiadónál csak mismásoltak, amikor arról érdeklődtek, hogy miért csak fél év elteltével informálták őket a problémáról. Ráadásul fizetniük kellett volna azért, hogy visszakapják a jogokat, ebbe azonban nem mentek bele. Tibi atyáék azzal vádolják Oravecz Nórát, hogy ahelyett, hogy a bírósághoz fordult volna panaszával, egy már a kiadó által jóváhagyott könyvet leszedetett a polcokról. Véleményüket nyílt levélben osztották meg a közvéleménnyel.
  • Június 3-án Oravecz Nóra Facebook-oldalán reagált, szerinte Tibi atyáék, “gusztustalan, nőgyalázó formában” rakták bele nevét a fiktív sztoriba, aki pedig nem érti, mi ezzel a probléma, az “BETEG”. Oravecz állítólag csak annyit kért, hogy Tibi atyák könyvének következő kiadásban ne szerepeljen a  neve.
  • A Libri június 4-én kiállt Oravecz mellett: mint írták, a vádakkal ellentétben “Nóra nem kérte a kiadót, hogy a „Tibi atya – Minden napra egy feles” című könyv kiadását felfüggessze, csak annyit kért, hogy töröljék a nevét a könyvből. A kiadó saját elhatározásából vette ki a felháborító mondatokat a könyv utánnyomásából.” 
  • Június 6-án a hvg.hu arról írt, hogy a csalódott Tibi-atya fanok sorra jelentették a Facebooknál Oravecz oldalát, ami – vagy az admin, vagy a Facebook döntésére – le is állt egy időre.

A 24.hu megkereste Oravecz Nórát, akinek a beszélgetésben elhangzott

első és utolsó mondata is az volt, hogy nem nyilatkozik.

A Libri részéről Büchler Andrást értük utol, aki mindössze annyit kötött az orrunkra, hogy:

A kiadó folyamatos egyeztetésre törekszik minden érdekelt féllel.
A kiadó szerződései titoktartásra köteleznek minden felet, ennek értelmében a szerződések tartalmáról, valamint a kiadás folyamatáról és a könyvekkel kapcsolatos ügymenetekről nem nyilatkozhatunk.

Ennél izgalmasabb és kifejezetten önazonos reakcióval örvendeztetett meg minket a Tibi atya-brand feje, akivel számos próbálkozás és ministránsa közbenárása ellenére sem tudtunk interjút készíteni. Sms-ben indokolta meg hallgatását, szavai szerint

nem tud telefonálni, mert pusztulat másnapos.

Ámen.

A szereplők tehát összezárnak, teljes a hírzárlat, az érintetteknek “Könnye se perdűl, jajja se hallik”, miközben ezrek rágják tövig a körmüket, várva a fejleményeket.

Annyi azonban bizonyos, hogy ha a Facebook-lájkokat nézzük, Tibi atyáék kifejezetten profitáltak a balhéból, míg Oravecz Nóra oldala elindult a szolid enyészet irányába.

A SocialBakers-szel néztük meg, hogyan változtak a birodalmak lélekszámai. Hát így:

Oravecz Nóra nem annyira hasít. Köszönet a felismerésért a Socialbakers-nek!
Oravecz Nóra nem annyira hasít. Köszönet a felismerésért a Socialbakers-nek!
Tibi atyáék prosperálnak. Kép: socialbakers.com
Tibi atyáék prosperálnak. Kép: socialbakers.com

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik