Belföld

Pokorni: lehetőséget kellene adni az önkormányzatoknak az iskolák működtetésére

Fel kellene kínálni a lehetőséget az önkormányzatoknak, hogy ha kívánják, akkor működtethessék és fenntarthassák az iskoláikat, jelentette ki Pokorni Zoltán, a XII. kerület kormánypárti polgármestere a városrész iskolai menzáinak és közösségi tereinek újragondolásáról szóló szerdai konferencián.

A kerület vezetője – a köznevelési törvény parlament előtt fekvő módosítására utalva – azt mondta: amikor elkezdték az iskolák megújításának tervezését, nem gondolták, hogy ilyen aktuális lesz az időzítés.

Az állami működtetés tervéről szólva megjegyezte: nem nevezné túl intenzívnek az erről szóló diskurzust, az önkormányzatok “nem tapsolnak örömükben” az elképzeléseket olvasva. Pokorni Zoltán megerősítette: maximálisan egyetért a Budapesti Önkormányzatok Szövetségével (BÖSZ), amely azt javasolta, a szakmai irányításon kívül az iskolafenntartással összefüggő minden feladat kerüljön vissza azokhoz az önkormányzatokhoz, amelyek erre vállalkoznak.

A polgármester arról számolt be, hogy egy éve kezdték végiggondolni, hogyan lehetne megújítani a kerületi iskolákat. Mint fogalmazott, “a gyerekek nem azért szeretnek iskolába járni, mert jól tanulnak, hanem azért tanulnak jól, mert szeretnek iskolába járni”, éppen ezért meg kell szerettetni velük az intézményt. Finom ételeket és szép tereket kell nekik biztosítani, ezzel motiváltak lesznek és jobban fognak tanulni is – érvelt.

Kitért arra, hogy jelenleg az étkeztetés szigorú beosztásban folyik, hogy elég legyen a szék-asztal kapacitás, “nem ebédelünk, hanem lebonyolítjuk”. A kerület ennek feloldására kért segítséget a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemtől és a Budapesti Műszaki Egyetemtől. A polgármester célként jelölte meg, hogy a diákok normálisan, egészségesen tudjanak enni, beszélgetni, játszani, tanulni, s ne csak napi 2-3 órában használják ezeket a tereket, hanem kis átrendezéssel csoportmunkára, előadásokra is alkalmasak legyenek.

Az elképzelésekhez négy iskolát – a Virányos, a Jókai Mór, a Németvölgyi és a Kós Károly Általános Iskolát, választották ki.

Meglátjuk, hogy amikor dönt a parlament, akkor mint egy ilyen végrendeletként adjuk majd át az állami iskolafenntartónak, hogy szerintünk valami ilyesmit kellene csinálni, vagy pedig ezek olyan tervek, szándékok dokumentumai lesznek, amiben lesz szerepe az önkormányzatnak, hangoztatta Pokorni Zoltán, hozzátéve: utóbbiban bízik, s ez esetben évről évre 2-2 iskolát szeretnének megújítani.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik