Belföld

Az oktatási államtitkárság szerint minden érintettel tárgyalnak az iskolák államosításának ügyében

24.hu
24.hu

2016. 06. 01. 17:44

Korábban a témában:

Szerdán Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere a városrész iskolai menzáinak és közösségi tereinek újragondolásáról szóló szerdai konferencián azt mondta,

fel kellene kínálni a lehetőséget az önkormányzatoknak, hogy működtethessék és fenntarthassák iskoláikat.

Az államtitkárság közleményében kiemelte: az önkormányzati fenntartású iskolák állami átvételével kapcsolatban az Emberi Erőforrások Minisztériuma számtalan megbeszélést folytatott az érintett szervekkel, szervezetekkel. Az oktatási államtitkárság Tarlós István főpolgármesterrel mint BÖSZ-elnökkel május 27-én tárgyalt, a BÖSZ-szel pedig június 6-án fog további egyeztetéseket folytatni. Az államtitkárság a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökével május 31-én folytatott megbeszélést, emellett június 3-án a Megyei Jogú Városok Szövetségével is tárgyalóasztalhoz ül a szervezet Szombathelyen zajló közgyűlésén.

Kiemelték: az Emberi Erőforrások Minisztériuma minden érintett szervezettel tárgyal ebben az ügyben. Fontosnak tartják, hogy az önkormányzatok és az önkormányzati szövetségek pontos tájékoztatást kapjanak az iskolák állami átvételének folyamatáról, megismerjék a menetét és a feltételeit, javaslatokat tegyenek a feladat végrehajtásával kapcsolatban.

A központi költségvetésből oktatásra fordított összeget ezentúl

nem az önkormányzatok kapják, hanem az állam fordítja az iskolákra.

A kormány továbbra is számít az önkormányzatok együttműködésére és tapasztalatára, hiszen közös nemzeti érdek, hogy a lehető leghatékonyabban működő rendszert hozzák létre – írták.

Jelezték: a kormány arra törekszik, hogy minden településen garantált minőségű oktatást kapjanak a gyermekek. Ahogy abban a köznevelési kerekasztal résztvevői is egyetértettek, az iskolák vegyes – önkormányzati és állami – fenntartása nem váltotta be a reményeket. Az önkormányzati fenntartású iskolarendszer korábban megbukott, eladósította és csaknem csődbe vitte a településeket. Éppen ezért az állami fenntartás a megoldás, amellyel tiszta felelősségi viszonyok alakulnak ki az oktatásban: az állam az iskolák fenntartásért és a működtetésért is felelősséget vállal.

A polgári kormány 2010 óta folyamatosan pótolja az oktatásban a baloldal által elvett pénzeket – írták. A köznevelésben ma iskolafejlesztés, a rendszerváltás óta a legnagyobb pedagógus béremelési és a legnagyobb ingyenes tankönyvellátási program, valamint ingyenes gyermekétkeztetési program zajlik. Az oktatásra fordított költségvetési támogatás jövőre 270 milliárd forinttal nő az ideihez képest, a jövő évi támogatás 455 milliárd forinttal több lesz, mint a baloldal által utoljára benyújtott 2010-es költségvetésben – reagált az oktatási államtitkárság.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.