Belföld

Orbánt másolja Vona

Az elemző szerint biztosra vehető a pártszakadás.

A Jobbiknál most nagyon hasonlót látunk, mint a Fidesznél a kilencvenes években – idézi a Népszabadság Krekó Pétert, aki szerint Vona Gábor sok szempontból mintának tekinti Orbán Viktort. Azt vallja: „aki nem ért velem egyet, inkább menjen a pártból”.

A Jobbikban centralizációs folyamat zajlik – vélte a Political Capital igazgatója, aki erős üzenetnek tartja, hogy Vona Gábor egyedüli indulóként is csak 80 százalékot kapott a kongresszuson. Ha egyes alelnököket ki kell zárni a versenyből – folytatta –, az nem azt mutatja, hogy erős a vezető, hanem azt, hogy fél.

Vonának nincs teljes kontrollja a párt felett, de úgy alakítaná át a Jobbikot, hogy ő dönthessen a fő kérdésekben. Ezen érdemben az nem változtat, hogy átengedte a parlamenti frakció vezetését Volner Jánosnak. Jelenleg az látszik, hogy Vona nem olyan egyszemélyes vezetője a Jobbiknak, mint Orbán Viktor a Fidesznek, de szeretne az lenni.

A tagság elégedetlenségét érzékelve próbál előremenekülni – jellemezte a pártelnök stratégiáját Krekó Péter, aki biztosra veszi, hogy ez pártszakadáshoz fog vezetni. A Jobbiknak – mondta – már az is kedvező forgatókönyv lesz, ha a tagságnak csak a 20 százaléka válik ki. A Jobbik kongresszusáról itt olvashat részletesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik