Belföld

Hetekig csak életveszély esetén látták volna el a sztrájkoló tanárt

Nem csak a pedagógussztrájk napjára szünetelt az elégedetlenkedők társadalombiztosítási ellátása.

Korábban nagy vihart kavart, hogy a Magyar Államkincstár (MÁK) közölte, a sztrájkoló pedagógusoknak egy napra szüneteltette a TB-jét. Ebben az időszakban csak életveszélyes esetekben lehetett volna ellátni a tanárokat. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete már ennek jogszerűségét is vitatta.

Most kiderült, van, akinek nem egyetlen napra szünetelt a társadalombiztosítási státusza. (Orvosa egyébként ellátta. A doktor szerint páciense esete nem volt egyedi.) Az érintett tanár az Eduline szerint csak a napokban lett újra hivatalosan biztosított. Ehhez hosszas egyeztetés kellett.

Az igazgató felkereste a Kliket, ahol közölték, tudnak a problémáról, már felvették a kapcsolatot az államkincstárral. A számítógépes rendszer hibájával magyarázták a történteket. Az Eduline többször kereste a Kliket, hogy megtudja, hány tanár és mennyi ideig maradt TB nélkül, de még nem kapott választ.

Korábban egyébként munkajogászok is vitatták a Magyar Államkincstár döntését. Az ugyanis jogos, ha a tanár bért nem kap a sztrájk napjára, de az már kérdéses, hogy teljes munkanapnak minősül-e egy pár órás sztrájk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik