Áder és Orbán (áder jános, orbán viktor)
Belföld

Matolcsy miatt lett Orbánnál kegyvesztett Áder – pedig “élete végéig ő főnök”

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 05. 19. 07:41

A kormányfő most a titkosítás megakadályozása miatt haragszik.

Ezt a Népszabadságnak mondta egy olyan névtelen forrás, aki a miniszterelnökhöz és az államfőhöz is közel áll. A kormányfő és az államfő kapcsolata azután került ismét terítékre, hogy Rubovszky György a parlament igazságügyi bizottságának ülése előtt azt mondta képviselőtársának:

nem létezik, hogy újraválasszák; a Viktor nem engedi meg.

A beszélgetést a Hír TV rögzítette, majd a KDNP politikusát szembesítette mondataival, aki akkor nem is cáfolt semmit, csak aljasnak nevezte az eljárást. Később a Népszabadságnak Varsóból már azt állította:

Áder Jánosról szó sem volt! Ilyen beszélgetés nem volt.

A lapnak Rubovszky tagadta, hogy Áder Jánosról beszélt, mire a Hír TV lejátszotta a felvétel azon részét is, amelyen a köztársasági elnök neve és titulusa is elhangzik,

EGYÉBKÉNT ENGEM CSAK AZ ZAVAR, HOGY AMIÓTA ÉN KÉPVISELŐ VAGYOK A LEGALKALMASABB KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK AZ ÁDER VOLT.

Rubovszky György ennek dacára a Népszabadságnak továbbra is azt állította: a korábbi és az Áderről szóló mondat között nincs összefüggés, a Hír TV “saját ötlete” alapján rakta össze a mondatait. Ugyanakkor az ATV-ben megszólalt a fideszes Vas Imre, aki Rubovszkyval beszélgetett. Szerinte az államfő jól látja el feladatait, és nem kérdezte meg Rubovszkyt, honnan származnak az Áder jövőjével kapcsolatos információi.

A Népszabadság szerint ugyanakkor Orbán valóban neheztel a köztársasági elnökre, nem tetszett neki, hogy Áder nem írta alá a jegybanktörvény módosítását.

Ami ez után következett, vesszőfutás volt Matolcsy György, de a miniszterelnök számára is.

Ezt mondta a lap forrása, aki szerint Áder ugyan nem tehetett mást, de a kormányfő a lojalitás hiányát látta a történtekben. Az államfő ugyanakkor egy ciklusra vállalta az elnökséget, nem is készül újabb öt évre, ha Orbán mégis felkérné újra a posztra, az új helyzetet teremtene.

Akkor ki a főnök?

Orbán Viktor 2011 nyarán egy kamera előtt beszélt arról, miért kell a “Janó” hívására elköszönnie Michelisz Norbert autóversenyzőtől, akinek autóját a Parlament parkolójában tekintette meg. A Tv2 vágatlan felvételén Orbán azt mondta, mennie kell, mert Áder meglincseli.

„Nem olyan kedves ember, mint maga.”

Akkor ki a főnök? – kérdezett vissza az autóversenyző, mire Orbán azt felelte:

az Áder a főnök” (…) Tudja, miért van ez? Mert együtt jártunk egyetemre és akkor mi melóztunk végig az egyetem alatt, hogy legyen pénzünk… mindenfajta istállókban, meg csirkéket pakoltunk. És ő volt a munkafőnök, a brigadéros. És aki a brigadéros, az élete végéig ő a főnök. Lehetek én akárki, a főnök az Áder. Előre kell köszönnöm, előre kell engednem, ennek ez a rendje.

Áder János egyébként csak ezt követően, Schmitt Pál lemondása után, 2012. április végén lett államfőjelölt. Az Országgyűlés május 2-án, az első fordulóban kétharmados támogatással, 262 szavazattal választotta köztársasági elnökké. Áder János az esküt még aznap letette, május 10-én, egy nappal születésnapja után iktatták be hivatalába.

A köztársasági elnök elődjéhez, Schmitt Pálhoz képest sok törvényt visszadobott az Országgyűlésnek,

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.