Belföld

Matolcsy miatt lett Orbánnál kegyvesztett Áder – pedig “élete végéig ő főnök”

Áder és Orbán (áder jános, orbán viktor)
Áder és Orbán (áder jános, orbán viktor)
A kormányfő most a titkosítás megakadályozása miatt haragszik.

Ezt a Népszabadságnak mondta egy olyan névtelen forrás, aki a miniszterelnökhöz és az államfőhöz is közel áll. A kormányfő és az államfő kapcsolata azután került ismét terítékre, hogy Rubovszky György a parlament igazságügyi bizottságának ülése előtt azt mondta képviselőtársának:

nem létezik, hogy újraválasszák; a Viktor nem engedi meg.

A beszélgetést a Hír TV rögzítette, majd a KDNP politikusát szembesítette mondataival, aki akkor nem is cáfolt semmit, csak aljasnak nevezte az eljárást. Később a Népszabadságnak Varsóból már azt állította:

Áder Jánosról szó sem volt! Ilyen beszélgetés nem volt.

A lapnak Rubovszky tagadta, hogy Áder Jánosról beszélt, mire a Hír TV lejátszotta a felvétel azon részét is, amelyen a köztársasági elnök neve és titulusa is elhangzik,

EGYÉBKÉNT ENGEM CSAK AZ ZAVAR, HOGY AMIÓTA ÉN KÉPVISELŐ VAGYOK A LEGALKALMASABB KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK AZ ÁDER VOLT.

Rubovszky György ennek dacára a Népszabadságnak továbbra is azt állította: a korábbi és az Áderről szóló mondat között nincs összefüggés, a Hír TV “saját ötlete” alapján rakta össze a mondatait. Ugyanakkor az ATV-ben megszólalt a fideszes Vas Imre, aki Rubovszkyval beszélgetett. Szerinte az államfő jól látja el feladatait, és nem kérdezte meg Rubovszkyt, honnan származnak az Áder jövőjével kapcsolatos információi.

A Népszabadság szerint ugyanakkor Orbán valóban neheztel a köztársasági elnökre, nem tetszett neki, hogy Áder nem írta alá a jegybanktörvény módosítását.

Ami ez után következett, vesszőfutás volt Matolcsy György, de a miniszterelnök számára is.

Ezt mondta a lap forrása, aki szerint Áder ugyan nem tehetett mást, de a kormányfő a lojalitás hiányát látta a történtekben. Az államfő ugyanakkor egy ciklusra vállalta az elnökséget, nem is készül újabb öt évre, ha Orbán mégis felkérné újra a posztra, az új helyzetet teremtene.

Akkor ki a főnök?

Orbán Viktor 2011 nyarán egy kamera előtt beszélt arról, miért kell a “Janó” hívására elköszönnie Michelisz Norbert autóversenyzőtől, akinek autóját a Parlament parkolójában tekintette meg. A Tv2 vágatlan felvételén Orbán azt mondta, mennie kell, mert Áder meglincseli.

„Nem olyan kedves ember, mint maga.”

Akkor ki a főnök? – kérdezett vissza az autóversenyző, mire Orbán azt felelte:

az Áder a főnök” (…) Tudja, miért van ez? Mert együtt jártunk egyetemre és akkor mi melóztunk végig az egyetem alatt, hogy legyen pénzünk… mindenfajta istállókban, meg csirkéket pakoltunk. És ő volt a munkafőnök, a brigadéros. És aki a brigadéros, az élete végéig ő a főnök. Lehetek én akárki, a főnök az Áder. Előre kell köszönnöm, előre kell engednem, ennek ez a rendje.

Áder János egyébként csak ezt követően, Schmitt Pál lemondása után, 2012. április végén lett államfőjelölt. Az Országgyűlés május 2-án, az első fordulóban kétharmados támogatással, 262 szavazattal választotta köztársasági elnökké. Áder János az esküt még aznap letette, május 10-én, egy nappal születésnapja után iktatták be hivatalába.

A köztársasági elnök elődjéhez, Schmitt Pálhoz képest sok törvényt visszadobott az Országgyűlésnek,

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik