Belföld

Evangélukis templom épül Budapesten

24.hu
24.hu

2016. 05. 15. 21:18

A pestszentimrei Luther-kápolna alapkövét Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke áldotta meg és helyezte el a közösség elöljáróival vasárnap délután.
Korábban a témában:

Gáncs Péter igehirdetésében arról beszélt, hogy az új templom egy magtárra emlékeztet majd, úgynevezett csűrtemplom lesz. Az ilyen templomoknak nagy hagyományuk van a protestáns templomépítészetben.

Mi nem (…) égbetörő katedrálisokat akarunk emelni, hanem olyan hajlékot, ahol a mag, Isten éltető igéje mindenki számára elérhető

– fogalmazott a püspök.

Az istentisztelet után Gáncs Péter az MTI-nek elmondta: 13 éve végzett püspöki szolgálata alatt egyetlen temetői kápolnát szentelhetett fel Békéscsabán.

Emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás után volt egy templomépítési hullám, amikor több templom is épült, ez azonban elkerülte a fővárost. Budapest közelében Budaörsön és Szentendrén is épült új templom, Budán viszont csak a budahegyvidéki templom készült el, ami azonban nem teljesen új épület, hiszen ott korábban is volt istentiszteleti hely. A pesti oldalon ugyanakkor a II. világháború előtt épült utoljára templom – hívta fel a figyelmet. Ezért is nagy a jelentősége ennek a méreteiben szerény kápolnának – emelte ki -, mert “életjel”, amely bizonyítja, hogy a fővárosban is van igény új templomra.

Az evangélikus elnök-püspök hozzátette: bár az építkezést elkezdik, és reméli, hogy a reformáció 500. évfordulójára, 2017-re el is készül, a szükséges pénznek egyelőre csak a fele van meg.

Ennek ellenére szeretné hinni, hogy egy százezres kerületben lesznek segítőkész vállalkozók, és sikerül a híveket is mozgósítaniuk, hogy vállaljanak áldozatot az új templomért – mondta.

Ughy Attila (Fidesz-KDNP), a XVIII. kerület polgármestere köszöntőjében kiemelte: ahol templom épül, ott közösség épül, ott az emberek külön-külön és együtt is gazdagodnak.

Hozzátette: pünkösdkor az első keresztény gyülekezet születését, az összetartozást ünneplik a keresztények, ezért “méltó ajándék”, hogy évezredek elteltével épp ezen az ünnepen fog templomépítésbe a pestszentimrei evangélikus közösség.

Krizsán András, a templomot tervező Ybl-díjas építész hangsúlyozta, hogy az elmúlt évtizedekben sokat változott a templomépítészet, és a klasszikus formák helyett az egyszerűbb, letisztult formavilág került előtérbe. Így született a Luther-kápolna alapkoncepciója, a magtár, amelyet a protestáns lelkivilághoz közelálló puritán formák jellemeznek. Az egyszerű forma azonban igyekszik majd maximálisan megfelelni a funkciónak, és nemcsak liturgikus, hanem közösségi térrel is szolgálni a közösséget – fűzte hozzá az építész.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.