Belföld

Hivatalosan is megúszta a menekültekkel hőbörgő porschés

A Budaörsi Járási Ügyészség egyetértett a rendőrség döntésével, hogy megszüntette a nyomozást Sz. Attila ügyében, aki tavaly szeptemberben menekülteket és az őket segítő nőket szidalmazott, fenyegetett az M1-es és M7-es autópályák közös szakaszán, közölte a Magyar Helsinki Bizottság.  A Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport (GYEM) érthetetlennek tartja, hogy sem a rendőrség, sem az ügyészség szerint nem utal előítéletre a férfi magatartása.

2015. szeptember 5-én a menekülők tömegei indultak el gyalogosan a Keleti pályaudvartól a nyugati határ felé. Az autópályán haladókat többen felvették az arra haladó autósok közül. A 24.hu felvette, ahogy egy szlovák rendszámú Porschéból kiugró férfi ordítva arra szólította fel a menekülteket, hogy szálljanak ki az egyik járműből. Az autó vezetőjét és utasait is sértegette, szidalmazta, a kisbusz oldalát többször megütötte. Azzal fenyegetett, hogy kézigránátot dob az utastérbe, ha a menekültek nem szállnak onnan ki.

A rendőrség akkor garázdaság miatt indított eljárást. A GYEM bírálta az enyhe minősítést. Kérte a Budaörsi Rendőrkapitányságot, hogy gyűlölet-bűncselekménynek, közösség tagja elleni erőszaknak kellene minősíteni az esetet, mivel alapos a gyanúja annak, hogy az elkövető a menekültekkel szembeni ellenérzése miatt követte el a bűncselekményt. A levélről és az arra kapott válaszról a Munkacsoport is beszámolt.

A rendőrség nem változtatott a cselekmény minősítésén, sőt szakmailag elfogadhatatlan érvekkel megszüntette a nyomozást. Ezért fordult a GYEM a Legfőbb Ügyészséghez a nyomozás megszüntetésének felülvizsgálata és a cselekmény megfelelő minősítése érdekében.

A Legfőbb Ügyészség átadta az ügyet a Budaörsi Járási Ügyészségnek, amely azt írta, hogy a nyomozás iratait felülvizsgálták, de álláspontjuk szerint a cselekményt helyesen minősítette a rendőrség. Gyűlölet-bűncselekmény, közösség tagja elleni erőszak gyanúja nem áll fenn, így nem utasítják a rendőrséget a nyomozás folytatására.

A GYEM közölte, hogy fenntartja véleményét, hogy az eset körülményei egyértelműen utalnak az elkövető előítéletére (ezt a helyszínen készített videofelvétel is láthatóvá teszi). Érthetetlennek tartjuk, miként hagyhatja figyelmen kívül ezt az összes általunk megkeresett bűnüldöző szerv.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik