AppleMark
Belföld

Diósdig is elvinnék a felcsúti kisvasutat

24.hu
24.hu

2016. 05. 13. 09:52

A miniszterelnöki biztos szerint azért is kell Etyekre a kisvasút, mert aki bort iszik, nem vezethet autót.

Felkereste azokat a telektulajdonosokat Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos, akik tiltakoznak a felcsúti kisvasút meghosszabbításának tervezett nyomvonala miatt. A Magyar Narancs azt írja: bár mutattak hajlandóságot a nyomvonal megváltoztatására, garanciát továbbra sem adtak arra, hogy a magántulajdon érintetlen marad.

Kerényi Ferenc, akinek a tervrajzok szerint családi háza és lovardája mellett haladnának a sínek, a lapnak azt mondta: felmerült olyan megoldás, hogy a szomszéd telken kanyarodna el a kisvasút, de az is magánkézben van. Arra sem született megoldás, hogy az onnan nem messze található, a tervek szerint egy megállónak helyt adó birtok érintetlen maradjon, holott annak tulajdonosa sem szeretné, ha kisajátítanák a területét.

Márpedig erre könnyen sor kerülhet: az építkezés kiemelt beruházás lehet, ami lehetőséget ad az államnak a kisajátításra.

Az egyeztetés azzal zárult, hogy az ingatlantulajdonosoknak írniuk kell egy levelet, amelyben felvázolják a számukra elfogadható lehetőségeket. Ezt el kell küldeniük az etyeki polgármesternek, aki továbbítja azt a döntéshozóknak.

Az etyeki fejlesztésekről szóló „Pannónia Szíve” program fórumán is előkerült a téma. Tessely Zoltán azt mondta: „semmi mást nem kérünk, csak hagyjanak minket a saját céljainkat megvalósítani”. Szerinte ugyanis nem a településen élők szítják a békétlenséget. Szerinte a borturizmus fejlődését akadályozza, hogy Etyeket csak autóval lehet megközelíteni, azt viszont tilos vezetni, ha az ember bort inna. „Hát ez egy óriási ellentmondás” – jelentette ki.

A miniszterelnöki biztos azt is megemlítette, hogy a távlati elképzelések közt szerepel, hogy a kisvasútfejlesztés végpontja ne a település szélén található Korda Stúdió, hanem Diósd legyen.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

On 20.07.2017 more than 10000 people protested in front of the presidential palace in Warsaw against the ongoing process of changing the judicial system of the country. - NO WIRE SERVICE - Photo: Jan A. Nicolas/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.