Belföld

Diósdig is elvinnék a felcsúti kisvasutat

A miniszterelnöki biztos szerint azért is kell Etyekre a kisvasút, mert aki bort iszik, nem vezethet autót.

Felkereste azokat a telektulajdonosokat Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos, akik tiltakoznak a felcsúti kisvasút meghosszabbításának tervezett nyomvonala miatt. A Magyar Narancs azt írja: bár mutattak hajlandóságot a nyomvonal megváltoztatására, garanciát továbbra sem adtak arra, hogy a magántulajdon érintetlen marad.

Kerényi Ferenc, akinek a tervrajzok szerint családi háza és lovardája mellett haladnának a sínek, a lapnak azt mondta: felmerült olyan megoldás, hogy a szomszéd telken kanyarodna el a kisvasút, de az is magánkézben van. Arra sem született megoldás, hogy az onnan nem messze található, a tervek szerint egy megállónak helyt adó birtok érintetlen maradjon, holott annak tulajdonosa sem szeretné, ha kisajátítanák a területét.

Márpedig erre könnyen sor kerülhet: az építkezés kiemelt beruházás lehet, ami lehetőséget ad az államnak a kisajátításra.

Az egyeztetés azzal zárult, hogy az ingatlantulajdonosoknak írniuk kell egy levelet, amelyben felvázolják a számukra elfogadható lehetőségeket. Ezt el kell küldeniük az etyeki polgármesternek, aki továbbítja azt a döntéshozóknak.

Az etyeki fejlesztésekről szóló „Pannónia Szíve” program fórumán is előkerült a téma. Tessely Zoltán azt mondta: „semmi mást nem kérünk, csak hagyjanak minket a saját céljainkat megvalósítani”. Szerinte ugyanis nem a településen élők szítják a békétlenséget. Szerinte a borturizmus fejlődését akadályozza, hogy Etyeket csak autóval lehet megközelíteni, azt viszont tilos vezetni, ha az ember bort inna. „Hát ez egy óriási ellentmondás” – jelentette ki.

A miniszterelnöki biztos azt is megemlítette, hogy a távlati elképzelések közt szerepel, hogy a kisvasútfejlesztés végpontja ne a település szélén található Korda Stúdió, hanem Diósd legyen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik