Belföld

Áfacsökkentésről tárgyal pénteken az Országgyűlés

Tállai András szerint 55 milliárd forint bevételről mondanak le, olcsóbb lehet a tojás, a baromfi és a friss tej.

A kormány több mint harminc törvényt módosító adócsomagjának általános vitájával folytatódik pénteken az Országgyűlés munkája. A reggel nyolc órakor kezdődő ülésnapon elsőként az áfacsökkentés kerül napirendre.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi államtitkára szerint 55 milliárd forint bevételről mond le az állam azzal, hogy 5 százalékra csökkentenék a baromfihús, a friss tej és a tojás áfa-kulcsát, az éttermi szolgáltatások áfáját a jövő évtől 18, majd 2018-tól 5 százalékra mérsékelnék, az internet-szolgáltatás forgalmi adója pedig 18 százalékra mérséklődne.

A kormány azt is javasolja, hogy a kétgyermekesek családi adókedvezménye 30 ezer forintra emelkedjen, ami 350 ezer család számára 15 milliárd forintot jelent.

A világpiaci ár változásához kötnék az üzemanyag jövedéki adójának mértékét, a többletbevételt pedig az utak felújítására költenék. A dohány jövedéki adója is emelkedhet, a kormány uniós előírásokra hivatkozva 29 százalékos emelkedést tervez a jövő év végéig. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik