Napos kacsák (napos kacsa, kiskacsa, baromfi, baromfi, )
Belföld

Ötven fehér kacsára adott legelőt a Hortobágyi Nemzeti Park

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 05. 11. 10:54

Egészen elképesztő eredménnyel zárult a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) a Hortobágyi Nemzeti Park legelőpályázatait érintő vizsgálata. A KEHI jelentését Gőgös László, az MSZP politikusa hozta nyilvánosságra. Az 1600 pályázat értékelését 4 alkalmazott és egy ügyvéd végezte 60 nap alatt.

A KEHI 45 birtoktestet érintően 59 pályázat esetében állapította meg, hogy olyan pályázatot hirdettek ki győztesként, amely nem felelt meg a kiírásnak, ezeket érvénytelennek kellett volna nyilvánítani a vonatkozó kormányrendelet alapján. 52 pályázó a másolatban csatolt dokumentumokat sem ügyvéddel, sem közjegyzővel nem hitelesíttette, három pályázat pedig határidőn túl pótolt hiányzó igazolásokat, holott erre nem volt mód az eljárásban.

A pályázati eljárásban az állatállományt pontozták, 1040 pályázatban nem a valóságnak megfelelő adatokat tüntettek fel. a nyertesként kihirdetett pályázatok közül 34 birtoktest esetében az eltérés olyan mértékű volt, hogy az befolyásolta a pályázat eredményeit.

Kacsalegeltetés, lóútlevél

Jelentős problémákat találtak az állatállományokkal kapcsolatban is. A pályázatok értékelésekor nem súlyozták, hogy egy adott méretű birtoktestremekkora és milyen összetételű állománnyal pályáztak. A teljes pontszám 20 százalékát, az adott értékelési szemponton belüli maximumot érhette el így az a pályázó, aki viszonylag kevés, de őshonos vagy veszélyeztetett fajtájú állattal pályázott úgy, hogy földterület sem volt a használatában, szemben azzal, aki nagyobb állatállománnyal pályázott úgy, hogy földterülettel rendelkezett.

Bár a meghirdetett földterületek többségében legelők voltak, két esetben olyan pályázó nyert, akinek állatállománya csak sertésekből és baromfikból állt. Min a jelentésben fogalmaznak,

volt olyan földterület, amit egy ötven darab fehér magyar kacsával rendelkező pályázó nyert meg.

Továbbá

volt olyan pályázó, aki 2011-ben kiállított lóútlevéllel igazolta állatállományát.

A KEHI szerint lehettek színlelt szerződések is: volt olyan gazdasági társaság, amely a pályázat kiírását követően jött létre, korábban semmilyen mezőgazdasági tevékenységet sem folytatott. A teljes KEHI-jelentésért kattintson ide.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.