Budapest, 2015. december 15.
Kövér László, az Országgyulés elnöke (b) és Rubovszky György, a Kereszténydemokrata Néppárt  (KDNP) képviselõje beszélget az Országgyûlés plenáris ülésén 2015. december 15-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Belföld

A KDNP-s képviselő akár házszabályt is sért, ha ez kell a népszerűséghez

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 05. 11. 12:08

A kvótaellenes népszavazás politikai hasznot hajthat a kormánynak, miközben milliárdosak a költségei. Éppen ezért a Jobbik, akik támogatják ugyan a népszavazást is, inkább alaptörvénybe foglalnák, hogy az országgyűlés hozzájárulása nélkül az EU nem telepíthet Magyarországra menekülteket.

Kedden a Ház elrendelte a kvótaellenes népszavazást, 136 kormánypárti és jobbikos igen szavazattal, 5 független képviselő nem voksa ellenében döntött a referendum elrendeléséről.

A kérdés az lesz, hogy:

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

Az elfogadott országgyűlési határozat arról is rendelkezik, hogy – az előreláthatólag ősz első felében megtartandó – népszavazás lebonyolítására legfeljebb mintegy 4,9 milliárd forint fordítható.

A HírTV írt arról, hogy Rubovszky György KDNP-s képviselő a Jobbik alaptörvény-módosítási kezdeményezéséről az igazságügyi bizottság ülésén azt mondta:

Azért ne vegyük napirendre, mert ha elutasítom a tárgysorozatba vételt, nem lehet vitatkozni a plenárison, és inkább húzom el az időt, akár még házszabálysértés árán is.

Az egyébként bizottsági elnök Rubovszky egy Fidesz – Jobbik paktumra is célzott, a két párt megegyezhetett, hogy a fideszesek tárgysorozatba veszik a jobbikos módosítót, akik cserébe megszavazzák a kormánypárti alkotmánymódosítót a terrorveszélyhelyzetről.

„Tudom, hogy ez a feltétele a megszavazásnak. Hozzáteszem, hogy jó feltételt szabtak, mert ha beteszi az alkotmányba, akkor okafogyott a népszavazás. Akkor mi a francért szavazzuk meg a népszavazást?”, tette fel a kérdést Rubovszky.

A Jobbik előterjesztését végül kedden lesöpörte a bizottság.

Később mindkét párt tagadta, hogy létezne köztük egyezség. Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője azt mondta, ha valakik, hát ők biztos nem fognak paktumot kötni a Jobbikkal.

Vona Gábor pedig úgy fogalmazott:

A szakpolitikus és a pártelnök nem tud paktumról. Nem tudom, Rubovszky György mit tudhat, úgyhogy két lehetőség van. Az egyik az, hogy Rubovszky György mellébeszélt, vagy nem volt teljesen magánál, amikor ezeket a mondatokat megfogalmazta, a másik lehetőség az, hogy magukból indulnak ki a Fidesz–KDNP politikusai, akik ebben a kérdésben eddig, úgy tűnik, az elmúlt huszonhat évben politikai paktumokat kötöttek.

A kiemelt képen Rubovszky Kövér László házelnökkel beszélget, MTI fotó: Kovács Tamás

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.