Belföld

50 ezret adtak, 4,3 milliót kaszáltak

Vádat emeltek az orosházi uzsorások ellen. A 47 éves férfi 43 éves feleségével éveken át szipolyozott legalább hat embert.

Az orosházi házaspár főfoglalkozásként hulladékgyűjtéssel foglalkozott, de már évekkel korábban rátértek arra, hogy a környezetükben élő hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő, befolyásolható embereket „uzsoráztattak”. Módszerük lényege az volt, hogy a szűkös anyagi helyzetben lévő rászorultaknak egy hónapra kölcsönt adtak, havi 100 százalékos kamatra. A következő hónap elején az alapkölcsön kétszeresét követelték, de a követelt összeg felét, azaz az eredeti kölcsönt a kölcsönvevőnek „visszaadták”, ismét havi 100 %-os kamatra.

Így a rászorultak eladósodottságát évekig fenntartották. A vádlottak e módszerrel az egyszeri kölcsön fejében, minden hónapban az alapkölcsön összegével megegyező összegű pénzt szedtek. A sértettek ebbe beletörődtek, noha az így keletkezett fizetési kötelezettség havi rendszeres teljesítése a sértettek és családtagjaik súlyos nélkülözését eredményezte. Volt olyan sértett, aki 50.000.-Ft-os kölcsönre öt és fél év alatt összesen 4,3 M Ft-ot fizetett vissza a vádlottaknak.A vádlottak egyes sértetteknél a pénz behajtása céljából súlyos fenyegetést, erőszakot is alkalmaztak. Az egyik sértettet, aki nem akarta munkabére teljes összegét átadni, megfenyegették, hogy úgy összeverik, hogy intenzív osztályra kerül. Egy másik sértettet “csicskáztattak”: éveken át arra kényszerítettek, hogy az Orosháza, Sámsoni utcai házukban tartózkodjon és ott munkát végezzen minimális ellátás fejében, nem engedték haza, amikor pedig a sértett elszökött, utána mentek, megpofozták és őt, valamint édesanyját a kocsijuk után kötötték, úgy húzták őket.

Az Orosházi Járási Ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő házaspárt súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntettével, 2 rendbeli a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettével, valamint 5 rendbeli üzletszerűen elkövetett uzsora-bűncselekmény bűntettével vádolja, a halmazati büntetés mértéke 2-12 évig terjedő szabadságvesztés büntetés. Az ügyészség a vádlottak ellen börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy mellékbüntetésként a bíróság tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától.

A sértettek kérték káruk megtérítését, a járási ügyészség ezt alaposnak találta, ezért indítványozta, hogy a bejelentett polgári jogi igényeknek a bíróság adjon helyt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik