Belföld

50 ezret adtak, 4,3 milliót kaszáltak

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 05. 09. 10:20

Vádat emeltek az orosházi uzsorások ellen. A 47 éves férfi 43 éves feleségével éveken át szipolyozott legalább hat embert.

Az orosházi házaspár főfoglalkozásként hulladékgyűjtéssel foglalkozott, de már évekkel korábban rátértek arra, hogy a környezetükben élő hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő, befolyásolható embereket „uzsoráztattak”. Módszerük lényege az volt, hogy a szűkös anyagi helyzetben lévő rászorultaknak egy hónapra kölcsönt adtak, havi 100 százalékos kamatra. A következő hónap elején az alapkölcsön kétszeresét követelték, de a követelt összeg felét, azaz az eredeti kölcsönt a kölcsönvevőnek „visszaadták”, ismét havi 100 %-os kamatra.

Így a rászorultak eladósodottságát évekig fenntartották. A vádlottak e módszerrel az egyszeri kölcsön fejében, minden hónapban az alapkölcsön összegével megegyező összegű pénzt szedtek. A sértettek ebbe beletörődtek, noha az így keletkezett fizetési kötelezettség havi rendszeres teljesítése a sértettek és családtagjaik súlyos nélkülözését eredményezte. Volt olyan sértett, aki 50.000.-Ft-os kölcsönre öt és fél év alatt összesen 4,3 M Ft-ot fizetett vissza a vádlottaknak.A vádlottak egyes sértetteknél a pénz behajtása céljából súlyos fenyegetést, erőszakot is alkalmaztak. Az egyik sértettet, aki nem akarta munkabére teljes összegét átadni, megfenyegették, hogy úgy összeverik, hogy intenzív osztályra kerül. Egy másik sértettet “csicskáztattak”: éveken át arra kényszerítettek, hogy az Orosháza, Sámsoni utcai házukban tartózkodjon és ott munkát végezzen minimális ellátás fejében, nem engedték haza, amikor pedig a sértett elszökött, utána mentek, megpofozták és őt, valamint édesanyját a kocsijuk után kötötték, úgy húzták őket.

Az Orosházi Járási Ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő házaspárt súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntettével, 2 rendbeli a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettével, valamint 5 rendbeli üzletszerűen elkövetett uzsora-bűncselekmény bűntettével vádolja, a halmazati büntetés mértéke 2-12 évig terjedő szabadságvesztés büntetés. Az ügyészség a vádlottak ellen börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy mellékbüntetésként a bíróság tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától.

A sértettek kérték káruk megtérítését, a járási ügyészség ezt alaposnak találta, ezért indítványozta, hogy a bejelentett polgári jogi igényeknek a bíróság adjon helyt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.